Prethodno izgubio jednog sina

Jedan Kosovar koji živi u Norveškoj, koji je nedavno izgubio sina u ratu u Siriji prijavio je svoja dva sina kod norveške tajne službe. On je ovo uradio kako bi spriječio da se oni priključe "Al-Qaedi", prenosi list "Express".

Kada je otac izgubio svojega sina u Siriji, on se zabrinuo za druga dva sina da bi i oni mogli otputovati kako bi se pridružili "svetom ratu". Sada su obojica optužena zbog podržavanja terorizma.

Njegov 20-godišnji sin je ubijen početkom ove godine. Policijska sigurnosna službe (PST) vjeruje da je bio povezan sa grupom koja je bila bliska Al-Qaedi - Islamska država Iraka i Šama (ISIL), piše norveški dnevni list VG, prenosi "Express".

List "VG" izvještava o hapšenju dvije osobe pod sumnjom da će se pridružiti "Islamskoj državi Iraka i Šama", islamskoj paramilitarnoj frakciji koja ratuje u Siriju, a sve nakon prijave od strane njihovog oca.

Oni su uhapšeni jučer ujutru zajedno sa jednim njihovim prijateljem koji su se opirali hapšenju.

Sva trojca žive u području Osla. Dvojica od njih, 27-godišnjak i 24-godišnjak rođeni su na Kosovu, a treći je rođen u Somaliji.

Norveški novine nisu objavile ime oca, niti bilo kojih od uhapšenih.

"Izgubio sam sina i ne želim izgubiti još dvojicu u svetom ratu", opravdava svoj postupak ovaj kosovski roditelj.

Kosovar je za list pojasnio da ima već tri godine kako su mu se sinovi počeli mijenjati, puštaju bradu i govore protiv SAD-a i Izraela.

Otac je rekao da se osjetio bespomoćno kada je shvatio da su se njegovi sinovi počeli mijenjati.

"Nisam imao kontakt sa njima. Godinu i pol dana sam pokušavao, ali sam vidio da nisam uspješan da im pomognem da se promjene. Pokušao sam da im kažem da ne bi trebali biti radikalni", kaže otac.

Sva trojica su optuženi po članu 127 norveškog Kaznenog zakona u vezi sa učešćem ili podrškom jedne terorističke organizacije koje se sankcioniše maksimalnom kaznom od šest godina zatvora.