Odbila dogovoreni brak

Pakistanska porodica u utorak je pred sudom u Lahoreu na smrt kamenovala 25-godišnju ženu jer je udajom za muškarca kojeg voli osramotila porodicu, objavila je policija.

Farzana Iqbal čekala je da se otvori Visoki sud u Lahoreu kada je stigla skupina od desetak muškaraca i napala je ciglama, rekao je policijski časnik. Među napadačima bili su njezin otac, braća i bivši zaručnik. Iqbal je zadobila teške povrede glave i preminula u bolnici.
Svi su napadači pobjegli, osim njezina oca koji je priznao ubistvo i objasnio da je to pitanje časti.
Iqbal je bila zaručena za rođaka, no udala se za drugog muškarca što je njena porodica prijavila kao otmicu. Mlada žena došla je na sud svjedočiti da se udala vlastitom voljom te da nije riječ o otmici.
Svake godine 'iz časti' ubijaju oko hiljadu žena
Svake godine oko 1.000 pakistanskih žena pogiba od ruku članova obitelji u takozvanim zločinima iz časti, navodi skupina za ljudska prava Aurat.
Stvarne brojke daleko su veće, tvrdi Aurat jer svoja izvješća temelji samo na novinskim člancima, a vlada ne vodi nacionalnu statistiku o tom pitanju.
Zločine iz "časti" uglavnom izvršavaju članovi porodice, a ako i budu osuđeni najčešće izlaze iz zatvora jer pakistanski zakon dopušta porodici žrtve da oprosti počinitelju.