Atifete Jajaga predstavlja našu zemlju

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sjednicu na kojoj će biti razmatran najnoviji izvještaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu, a na kojoj će po prvi put Kosovo predstavljati predsjednica Atifete Jahjaga, a Srbiju će predstavljati predsjednik Tomislav Nikolić.

Ban je, u redovnom tromjesečnom izvještaju o Kosovu od 21. januara do 15. aprila, ocjenio da ima još izazova u implementaciji pojedinih odredbi Briselskog sporazuma, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

On je naglasio da izazovi ne treba da zasene izuzetan napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine i pozvao je obje strane da nastave s punom primjenom dogovorenog, uključujući formiranje ZSO.

Prema njegovim riječima, napredak u pravcu pune implementacije Briselskog sporazuma od ključnog je značaja.
"Dijalog je nastavljen, uz posredovanje EU, mada sporijim tempom, prije svega zbog vanrednih izbora u Srbiji i predstojećih parlamentarnih izbora na Kosovu", naveo je Ban u izvještaju.

On je pozdravio sporazum koji su dvije strane postigle o preostalim tehničkim pitanjima vezanim za integraciju paralelnih srpskih pravosudnih institucija u pravni okvir Kosova i izrazio nadu da će konačni sporazum biti postignut na sljedećem sastanku na visokom nivou.

Generalni sekretar UN konstatovao je da je bezbjednosna situacija na Kosovu generalno stabilna, uprkos pojedinim incidentima, ali da je i dalje nizak nivo dobrovoljnog povratka i reintegracije raseljenih s Kosova.

Ban je pozdravio korake ka osnivanju novih opštinskih vlasti na sjeveru Kosova, nakon uspješno održanih lokalnih izbora 2013. godine.

Napredak je, kako je ocjenio, ostvaren i u implementaciji drugih oblasti sporazuma, među kojima pitanje integrisanja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u kosovsku policiju.

On je naveo da kontinuirano angažovanje EU i podrška međunarodne zajednice ostaju od ključnog značaja za postizanje daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ban je u izvještaju primjetio da je pažnju međunarodne javnosti privuklo ubistvo kosovskog Albanca (22) u Faludži u Iraku i naveo da je do sada osam kosovskih Albanaca ubijeno u konfliktima u Iraku i Siriji, što, kako je naveo, i dalje predstavlja razlog za zabrinutost.

Uz Banov izvještaj je priložen i izvještaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, u kojem je ona navela da Specijalni istražni tim, koji predvodi tužilac Clint Wiliamson, i dalje istražuje navode specijalnog izvještača Savjeta Evrope Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima.

"Istražne i operativne aktivnosti se nastavljaju, a saradnja s pravosudnim organima i organima za sprovođenje zakona u regionu i šire i dalje je plodna", piše u dokumentu.

Wiliamson je, u razgovoru s kosovskim ministrom pravde Hajredinom Kuçijem, ponovio da je čvrsto riješen da sprovede nepristrasnu i nezavisnu istragu i rasvjetli istinu o ozbiljnim optužbama i da specijalni tim ima mandat ne samo za istragu, već i za krivično gonjenje pojedinaca odgovornih za zločine, navela je Ashtonova.