Amerika se vraća u srednji vijek

Od kada evropski proizvođači odbijaju da ih snabdjevaju smrtonosnom injekcijom, 32 američke države koje sprovode smrtnu kaznu pokušavaju da pronađu druge snabdjevače za druga "rješenja", prenijeli su francuski mediji

U trenutku kada se SAD pitaju o osnovanosti injekcije kao metode za izazivanje smrtnosti, neke države razmatraju ponovno uvođenje starih metoda egzekucije koje se često napuštaju zbog svoje surovosti.
Od kada evropski proizvođači odbijaju da ih snabdjevaju smrtonosnom injekcijom, 32 američke države koje sprovode smrtnu kaznu pokušavaju da pronađu druge snabdjevače za druga “rješenja”, prenijeli su francuski mediji.
Uprkos polemici, većina od 60 odsto Amerikanaca je i dalje za smrtnu kaznu.
Dvije trećine njih se, međutim, zalaže za neku od drugih metoda egzekucije umjesto smrtonosne injekcije, kao što su električna stolica, gasna komora ili strijeljanje.
Prekjuče je objavljeno da je Vrhovni sud SAD toga dana u posljednjem trenutku obustavio izvršenje smrtne kazne ubici i silovatelju iz savezne američke države Misuri, zbog rijetkog zdravstvenog stanja koje bi moglo da davanje smrtonosne injekcije učini neustavnom.
Osuđenik Rasel Baklu, koji je ubio suparnika i silovao bivšu djevojku, tražio je da se obustavi izvršenje smrtne kazne jer, kako je naveo, neuobičajeno zdravstveno stanje koje je ostavilo izrasline po njegovoj glavi i vratu, pravi veliki rizik da bi mogao da umire u agoniji, što je neustavno, prenijela je agencija AFP.
Umiranje u bolovima i agoniji je kršenje osmog amandmana američkog Ustava, kojim se zabranjuje okrutno kažnjavanje.
Taj slučaj predat je u ruke višeg suda, koji će razmotriti da li će se ipak izvršiti smrtna kazna ili ne.
Neuspjela smrtna kazna injekcijom prošlog mjeseca u Oklahomi, kada je osuđenik preživio, pokrenula je novu debatu o smrtnoj kazni u SAD.
Sve tri smrtne kazne koje je trebalo da budu izvršene poslije tog događaja odložene su, naveo je AFP.