Donja Saksonija

Tokom procesa reformi Komisije za zaštitu Ustava izišao na vidjelo slučaj praćenja muslimana u Donjoj Saksoniji.

Odlazak u džamiju je pravo zagarantirano njemačkim Ustavom [EPA].
Unutrašnja obavještajna služba pokrajine Donje Saksonije u Njemačkoj tokom prethodnih 10 godina je pratila veliki broj muslimana koji su petkom obavljali molitvu, javlja agencija Anadolija.
Poslanik Zelenih Belit Onay izjavio je da je tokom procesa reformi Komisije za zaštitu Ustava izišao na vidjelo slučaj praćenja muslimana u Donjoj Saksoniji, te je napomenuo kako je takav način praćenja njemačkih državljana protivan zakonu i Ustavu Njemačke.
„Odlazak u džamiju i obavljanje molitve je pravo zagarantirano Ustavom. U pokrajini Donja Saksonija su pratili muslimane koji izvršavaju vjerske obaveze. Unutrašnja obavještajna služba ih je pratila, i to je jedan neviđeni skandal“, rekao je Onay.

Baza podataka

On je naglasio kako je tokom prethodnih deset godina, u vrijeme vladavine Kršćansko demokratske unije (CDU) i Slobodne demokratske stranke (FDP), policija pratila vjernike koji petkom obavljaju molitvu u džamiji.
"U bazi podataka Komisije za zaštitu Ustava postoje podaci o praćenju skoro 9.000 osoba. Ove osobe su praćene zbog sumnje da su umiješane u aktivnosti protivne Ustavu. Ali, 40 posto tih slučajeva su sumnjivi, a neki muslimani su predmet praćenja samo zato što idu u džamiju petkom, iako nikada nisu učestvovali u nasilju i nemaju kriminalni dosije“, ističe poslanik Zelenih.
Na kraju napominje kako je potrebno utvrditi ko je donio odluku da se prate pomenute osobe kako bi se u budućnosti spriječili takvi slučajevi.