Određene sankcije

Protiv Boko Harama određene sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i zabranu prodaje oružja.

Odbor Vijeća sigurnosti Ujedinjnih naroda stavio je nigerijsku skupinu Boko Haram na "crnu listu", objavili su diplomatski izvori.
To znači da se protiv te oružane skupine primjenjuju sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i zabranu prodaje oružja, prenosi Hina.
Nigerija je dosad bila suzdržana u traženju pomoći međunarodne zajednice u borbi protiv Boko Harama.
No, nedavno je službeno zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da Boko Haram stavi na listu terorističkih organizacija te da joj izrekne sankcije zbog povezanosti s Al-Kaidom.
Otmica djevojčica
Na konferenciji, koja je prošle subote održana u Parizu i kojoj su prisustvovali predsjednici Nigerije, Čada, Kameruna i Benina, kao i predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Europske unije, preporučeno je da UN uvede međunarodne sankcije Boko Haramu.
Ta skupina u travnju je otela više od 200 učenica u gradu Chiboku, u slabo naseljenom području uz granicu s Kamerunom, Nigerom i Čadom. Njihovo odredište i dalje je nepoznato.
Skupina je nedavno objavila videosnimku na kojoj su, kako tvrde, prikazane otete nigerijske učenice, navodeći da su prešle na islam i da neće biti oslobođene dok svi zarobljeni pripadnici te skupine ne budu pušteni.
No, nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je naknadno da razmjena zatvorenika Boko Harama nije opcija za oslobađanje nestalih nigerijskih učenica.
Hiljade mrtvih u napadima
Od 276 otetih, 53 djevojke su uspjele pobjeći. Boko Haram je zaprijetio da će preostale učenice prodati u roblje.
Pripadnici Boko Harama odgovorni su za niz oružanih i bombaških napada u Nigeriji i susjednim zemljama.
U napadima ove naoružane skupine od 2009. godine smrtno su stradale tisuće ljudi.
U posljednjem većem napadu, početkom svibnja, pripadnici skupine Boko Haram ubili su stotine ljudi i uništili veći dio grada Gamboru Ngala, na sjeveru Nigerije, a i posljednjih je dana u napadima ubijeno više desetaka ljudi.