90 odsto radnika pobjeglo

Oko 90 odsto radnika u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima pobjeglo je iz postrojenja u vrijeme topljenja reaktora 2011. godine, navodi se u do sada nepoznatom izvještaju do kojeg je došla japanska štampa.

U kopiji dokumenta na 400 stranica navodi se da su radnici napustili svoje položaje četiri dana poslije zemljotresa i cunamija koji je zahvatio elektranu, piše list "Asahi šimbun".
Oni su strahovali da bi reaktor broj 2 mogao da se istopi i kontaminira čitavo područje.
Tokom istrage je kroz razgovore sa zaposlenima utvrđeno da je 650 radnika i menadžera srednjeg nivoa otišlo u drugo nuklearno postrojenje, udaljeno deset kilometara, uprkos naređenju da ostanu na svojim mjestima.
Masao Јošida, menadžer u Fukušimi u to vrijeme, svjedočio ja da su samo on i 69 zaposlenih ostali u elektrani i pokušali da preuzmu kontrolu nad reaktorima koji su otkazivali.
Јošida, koji je umro od raka jednjaka prošle godine, davao je iskaz 13 puta i svjedočio ukupno 29 sati i 16 minuta.
On je u vrijeme dešavanja katastrofe naredio evakuaciju radnika iz blizine reaktora na bezbjedniju lokaciju unutar elektrane, gdje radijacija još nije bila povišena, ali je većina radnika otišla u drugu atomsku centralu. On je tvrdio da nije dao takvo naređenje.
U Fukušimi su teško oštećena ukupno četiri reaktora tokom katastrofe u martu 2011. godine.