Sutkinja Thokozile naredila

Sutkinja na suđenju Oscaru Pistoriusu naredila mu je u utorak da od narednog ponedjeljka započne sa svakodnevnim testiranjima kako bi se procijenilo njegovo mentalno stanje u vrijeme kada je ubio svoju djevojku.

Sutkinja Thokozile Masipa poručila je slavnom južnoafričkom sportisti da mjesec dana prisustvuje procjenjivanju na psihijatrijskoj bolnici Weskoppies u Pretoriji kao vanjski pacijent, prenosi BBC.
To je uslijedilo nakon što su svjedoci odbrane izjavili da dvostruki amputirac pati od općeg anksioznog poremećaja (GAD). Pistorius negira da je s namjerom ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp.
On tvrdi da je slučajno pucao u nju kroz vrata kupatila na Valentinovo prošle godine u stanju panike, greškom je zamjenjujući za uljeza u kući.
Tužioci su tvrdili da su testovi od ključnog značaja nakon što je psihijatrica Merryll Vorster poručila sudu u Pretoriji da je dvostruki amputirac "opasnost po društvo".
Odbrana se, međutim, odlučno usprotivila tom potezu.
Sutkinja Masipa saopćila je da će četvero psihijatara imenovanih od suda "istražiti da li je optuženi iz razloga mentalne bolesti ili mentalnog poremećaja bio u vrijeme kada je počinio krivično djelo za koje je optužen".
Ona je izjavila da će tim psihijatara odlučiti da li je on "bio u stanju procjeniti koliko je pogrešan čin učinio".