Istraga u toku

U okviru istrage o uzrocima nesreće u rudniku mrkog uglja u Somi u turskoj provinciji Manisi do sada je uhapšeno ukupno osam osoba, među kojima i predsjednik Upravnog odbora kompanije koja upravlja rudnikom Can Gurkan i generalni direktor rudnika Ramazan Dogru, javlja Anadolu Agency (AA).

Privedena lica predata su Pravosuđu u Somi, gdje traje istraga o tragičnoj nesreći u rudniku koju koordinira Državno tužilaštvo iz Akhisara. Nakon saslušanja osam osoba je uhapšeno i predato nadležnim organima.
Trg ispred zgrade Pravosuđa u Somi policija je ispraznila i postavila željezne barijere.
Među osumnjičenima za "stradanje rudara uzrokovano nemarom" uhapšeni su predsjednik Upravnog odbora upravitelja rudnikom Gurkan, generalni direktor Dogru, izvršni direktor rudnika Akin Celik, rudarski inženjeri Yalcin Erdogan i Ertan Ersoy i inspektori za zaštitu na radu Yasin Kurnaz, Hilmi Kazik i Mehmet Ali Gunay Celik.
Do sada je u okviru istrage privedeno ukupno 26 osoba.
Podsjećamo, nesreća u rudniku Soma dogodila se 13. maja i u njoj je poginuo 301, a povrijeđeno 486 rudara. Nakon što su svi unesrećeni rudari izvučeni iz jame, Tužilaštvo je intenziviralo istragu o uzrocima nesreće, koja je prema do sada poznatim informacijama izazvana požarom u jami.