Bacili molotovljeve koktele na zgradu uprave

U ponedjeljak navečer, proruski demonstranti su bacili molotovljeve koktele na zgradu uprave i zapalili dva ureda u prizemlju

Snage reda su uhapsile oko 70 proruskih separatista koji su napali lokalnu zgradu uprave u Harkovu, na istoku Ukrajine, objavila je u utorak lokalna antena ministarstva unutarnjih poslova.
Proruski aktivisti, koji su ušli u nedjelju u zgradu, napustili su je u toku noći nakon pregovora s ministrom unutarnjih poslova Arsenom Avakovom. Međutim situacija je ostala napeta i cijeli dan u ponedjeljak, s više od hiljadu okupljenih proruskih demonstranata. Sukobi s manje brojnim proevropskim kontrademonstrantima bili su povremeni.
U ponedjeljak navečer, proruski demonstranti su bacili molotovljeve koktele na zgradu uprave i zapalili dva ureda u prizemlju, prema lokalnim zvaničnicima ministarstva. Vatra je brzo ugašena.
Nakon ovih požara snage reda su pokrenule "antiterorističku operaciju koja je potpuno osigurala zgradu lokalne uprave" i uhapsile su 70 osoba zbog "separatizma", "masovnih nereda" i "dovođenja u opasnost zdravlja drugih", prema ovim izvorima.
Nije bilo pucnjave, precizirali su ovi izvori.
Na svojoj Facebook stranici Avakov je napisao u toku noći: "Započela je antiteroristička operacija. Središte grada je opkoljeno. Nemojte se plašiti".
Poslanik Nikolaj Kniajicki, koji se sastao s Avakovom je izjavio na svojoj Facebook stranici da operacije izvodi specijalna jedinica unutarnjih poslova (vojna jedinica pri ministarstvu unutarnjih poslova) "Jaguar".
- Oni (Jaguar) spremni su za intrvenciju na istoku, da bi neutralizirali kriminalce - napiso je on, aludirajući na grad Donjeck, gdje separatisti i dalje drže lokalnu upravu i u ponedjeljak su proglasili "suverenu republiku", tražeći priključenje Rusiji.
Rusko minitarstvo vanjskih poslova je u utorak ujutro osudilo slanje pojačanja, naročito snaga unutarnjih poslova, upozorivši na mogućnost građanskog rata u Ukrajini.