Arheolozi i forenzičari pronašli su 25 kostura u Londonu. Radilo se o žrtvama velike pandemije kuge iz 14. stoljeća.

Danas vjeruju kako su zahvaljujući njima otkrili istinu o načinu širenja kuge koja je opustošila Evropu. Decenijama se u školama učilo da je pandemiju uzrokovala zarazna bakterija. Njezin prijenosnik bile su orijentalne buhe na crnim štakorima, piše Guardian.
Analiza pronađenih kostura rezultirala je novom pretpostavkom: takva brza i velika infekcija mogla se proširiti samo zrakom. Naučnici su izvadili DNA bakterije iz umnjaka u lubanjama i usporedili ju s bakterijom koja je nedavno ubila 60 ljudi na Madagaskaru. Na njihovo iznenađenje, bakterija iz 14. stoljeća nije bila ništa manje zarazna od ove s Madagaskara, a DNA kodovi bili su gotovo jednaki.
Zaključili su kako kuga u 14. stoljeću nije mogla biti bubonska, nego plućna i vjerojatno se prenosila kihanjem i kašljanjem. To bi značilo da se širila s čovjeka na čovjeka, a ne putem ugriza zaražene buhe kako se ranije mislilo.
"Crna Smrt" stigla je u Europu iz centralne Azije u jesen 1348. godine i do ranog proljeća 1349. ubila je između 30 do 60 posto evropskog stanovništva. Procjenjuje se kako je umrlo između 75 i 200 miliona ljudi.