Potraga za „političko-diplomatskim izlazom“

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prebacuje Rusiji odgovornost za ugrožavanje međunarodne stabilnosti. Govoreći u Bundestagu ona je poručila da je poređenje prilika na Krimu, sa Kosovom "sramotno".

"U periodu velikih neizvjesnosti u Ukrajini, Rusija se nije pokazala kao partner za održavanje stabilnosti, iako je historijski, kulturno i privredno tijesno povezana svojim susjedom, već koristi njegove slabosti“, izjavila je Angela Merkel, obraćajući se poslanicima njemačkog parlamenta.

Zakon jačeg naspram vladavine prava, jednostrani geopolitički interesi umjesto razumijevanja i saradnje, dodala je njemačka kancelarka. Rusija je narušila državno jedinstvo Ukrajine. Njen teritorijalni integritet ne smije biti doveden u pitanje, kao ni u slučaju Gruzije i Moldavije. Angela Merkel je optužila Rusiju za "jasno kršenje međunarodnog prava". Ona je pored ostalog istakla da se kriza na Kirmu ne može riješiti vojnim sredstvima. "Vojna intervencija za nas nije opcija".

Ona poziva Moskvu da odustane od svojih namjera na Krimu. Konflikti u Evropi se ne mogu riješavati kao u 19. i 20. vijeku, "već samo sredstvima i principima našeg vremena". U ovom trenutku je najvažnije da se pronađe "političko-diplomatski izlaz iz krize", mišljenja je kancelarka Merkel. Potrebna je međunarodna posmatračka misija, i angažovanje Kontakt grupe, koja bi između ostalog omogućila razgovore vlada u Kijevu i Moskvi. Šefica njemačke vlade se založila i za privrednu pomoć Ukrajini i dodala, kako politika EU prema Ukrajini, nije ni usmjerena ni prema kome, i da od nje i Rusija može da profitira.

Ukoliko se Moskva "ne vrati poštovanju prava i zajedničkom prevladavanju krize", Rusija će platiti visoku političku i privrednu cijenu. Pored prekida razgovora o bezviznom režimu, moguće su blokade brojnih računa, zabrane putovanja i otkazivanje samita EU-Rusija. Ukoliko se eskalacija nastavi, moguće su i dodatne ekonomske sankcije, poručila je Merkelova. "Niko to ne želi, ali mi smo na to spremni i tome smo odlučni, ukoliko takve mjere budu bile neizbježne", rekla je kancelarka.