Dva dana poslije

Uprkos naporima 34 aviona, 40 brodova i ekipi pretraživača iz osam zemalja koji već dva dana pretražuju područje, malezijski avion i dalje nije pronađen.

"Nažalost, nismo pronašli niti jedan dio aviona", rekao je Azharuddin Abdul Rahman, generalni direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva, prenosi CNN.
Tako da ni nakon više od 48 sati misterija o nestanku aviona Malaysia Airlines Flight 370 i identitetu nekoliko putnika još nije riješena.
Rahman je demantovao navode medija da su pronađena vrata aviona.
"Ove navode nije potvrdila vlada Vijetnama", rekao je.
U drugim izvještajima navodilo se da je pronađen rep aviona, no ni to nije tačna informacija. Jedini trag koji istražitelji imaju je naftna mrlja koju je vijetnamski avion uočio 145 kilometara južno od vijetnamskog otoka Tho Chu u Tajlandskom zaljevu. Naftna mrlja je duga između 10 i 15 kilometara, a uzorak je na laboratorijskom testiranju. Niti jedna letjelica nije uočila signal za pomoć. Porodicama putnika je rečeno da se pripreme za najgore.
"I mi smo zbunjeni time da avion može nestati tek tako. Moramo ga naći", rekao je Rahman.
Avion Malaysia Airlines Flight 370 u kojem je bilo 239 putnika nestao je na putu za Peking iz Kuala Lumpura u subotu ujutro. Razlog zbog kojeg je avion promijenio putanju i dalje nije poznat. Zbog misterij oko pasoša koji su ukradeni razmatra se i mogućnost otmice i terorizma.
Dvije trećine putnika u ovom avionu su iz Kine ili Tajvana, a nekoliko njih je iz drugih dijelova Azije, Sjeverne Amerike i Evrope. U avionu su bile i dvije bebe.