Hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Matvijenkova, šef ruskog Savjeta Federacije, zatražila je od Odbora za vanjske poslove da izradi prijedlog u vezi sa tim prijedlogom koji će biti predat Putinu.

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova EU najavili su hitan sastanak u Briselu u ponedjeljak, 3. marta na kome će razgovarati o situaciji u Ukrajini. Ovo je rekao neimenovani diplomata EU nakon što je Gornji dom ruskog parlamenta podržao prijedlog Putina o slanju ruskih vojnika u Ukrajinu.

Večeras hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održat će večeras hitan sastanak o krizi u Ukrajini nakon što je Rusija najavila da će da pošalje vojne snage na Krim.
Diplomata iz Luksemburga, zemlje koja će ovog mjeseca da predsjedava Vijećem, rekao je da će sastanak početi najvjerovatnije u 20.00 sati, a sazvan je na zahtjev Velike Britanije.
Vijeće je jučer razmatralo krizu na Krimu, ali kao što se i očekivalo nije preduzeo formalne mjere. 
Sastanak je istakao duboke podjele između SAD i zemalja Zapada i Rusije.
Kako javlja BBC, Refat Chubarov, čelni čovjek krimskih Tatara, pozvao je svoje sugrađane da ostanu u kućama.
"Ostali su još sati do katastrofe", kazao je Chubarov za rusku stanicu Ekho Moskvy. Tatari čine oko 12 posto populacije Krima i bili su uz ukrajinske antivladine demonstrante.

"Povratak Hladnog rata"

Američki senator John McCain ocijenio je danas da slanje oružanih snaga Rusije u Ukrajinu može da znači povratak Hladnog rata.
Senator iz Arizone i nekadašnji kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD iznio je ovo mišljenje na Twitter nalogu, prenosi ruska agencija Interfaks. 
Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je danas podržao zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za slanje ruskih oružanih snaga u Ukrajinu u cilju stabilizacije situacije.

"Potez Rusije opasan"

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je danas da potez Rusije predstavlja "potencijalno opasnu prijetnju" suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.
Hague je istakao da je danas razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim o načinima smirivanja situacije, kao i da je pozvao ruskog ambasadora kome je prenio zabrinutosti Londona.
"Duboko sam zabrinut zbog eskalacije tenzija u Ukrajini i odluke ruskog parlamaneta da odobri vojnu akciju na tlu Ukrajine suprotno željama ukrajinske Vlade. Osuđujemo svaki čin agresije protiv Ukrajine", rekao je Hague u saopštenju.
On je savjetovao britanskim državljanima da odmah napuste Krim.

Putin još nije odlučio o raspoređivanju vojske

Predsjednik Rusije Vladimir Putin još nije odlučio da li će da rasporedi vojne snage u Ukrajini, rekao je danas njegov portparol Dmitrij Peskov.
"Nakon odluke Vijeća Federacije predsjednik je dobio ovlaštenja za rješavanje situacije u smislu angažovanja vojnih snaga i donošenja odluka o povlačenju šefa naše diplomatske misije u SAD", rekao je Peskov.
On je dodao da je važno istaći da predsjednik još nije donio konačnu odluku ni po jednom pitanju i da to tek slijedi, prenio je Interfaks.
Peskov je dodao da se Kremlj nada da neće biti dalje eskalacije krize u Ukrajini.
Potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Jurij Vorobjov rekao je danas da je američki predsjednik Barack Obama svojim riječima da će Moskva "skupo platiti svoju politiku" prešao preko crvene linije i uvrijedio ruski narod.
On je okarakterisao riječi američkog predsjednika kao "direktnu prijetnju".
Obama je jučer rekao da će "Rusija skupo platiti svoju politiku" u Ukrajini.