Posvuda naoružani ljudi

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog izvješća o pokretima ruske vojske u Ukrajini, te je upozorio Rusiju da moguća vojna intervencija neće proći nekažnjeno. S Krima u međuvremenu stižu fotografije koje pokazuju naoružane maskirane muškarce koji drže barikade na cestama.

Obama je istakao da se SAD zalažu za suverenitet i teritorijalni integritet demokratske Ukrajine. "Prije nekoliko dana sam također razgovarao s predsjednikom Putinom i jasno mu kazao da oni mogu biti dio međunarodnih napora za uspostavu stabilnosti i uspjeh ujedinjene Ukrajine", rekao je Obama i dodao da su SAD tijekom krize uporno ponavljale da ukrajinski narod mora imati mogućnosti izabrati svoju vladu.
Novoizabrano vodstvo autonomne republike Krima (s pretežito ruskim stanovništvom) je u međuvremenu službeno Moskvu pozvalo u pomoć. "Zbog odgovornosti za živote i sigurnost naših građana molim ruskog predsjednika Vladimira Putina za pomoć u osiguranju mira na području Krima", poručio je novoizabrani premijer Sergej Aksjonov, prenosi Deutsche Welle. Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov je pak optužio Rusiju za agresiju te je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane s provokacijama.
Podsjetimo, naoružani muškarci preuzeli su u petak nadzor nad dvjema zračnim lukama na Krimu. Prema ukrajinskim izvorima je još u petak preko 2.000 ruskih vojnika sletjelo u jednu zrakoplovnu bazu na Krimu. Moskva nije potvrdila ove navode ali je ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin objasnio kako se radi o kretanjima postrojbi "u sklopu ugovora oko stacioniranja ruske crnomorske flote na Krimu". Naime, Rusija i Ukrajina su o korištenju crnomorske luke potpisale dugogodišnje ugovore.
O stanju u Ukrajini iza zatvorenih vrata raspravljat će Vijeće sigurnosti UN-a.