Rođenje Kristovo

Hiljade vjernika iz cijelog svijeta prisustvovalo je božićnoj misi u Bazilici svetog Petra u Vatikanu koju je predvodio papa Franjo.

Rimokatolička crkva i sve kršćanske crkve koje vrijeme računaju prema Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.
Božić, prema Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.
Prema evanđeoskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove historije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu, kao i to da je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
Prva misa pape Franje
Sinoć u ponoć su širom svijeta održane mise ponoćke.
Hiljade vjernika iz cijelog svijeta prisustvovalo je božićnoj misi u Bazilici svetog Petra u Vatikanu koju je predvodio papa Franjo.
Bazilika i Trg Sv. Petra bili su preplavljeni vjernicima, a papa Franjo predvodio je svoju prvu Božićnu misu od kako je u martu ove godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.
"Svi mi prolazimo u životu kroz trenutke svjetla i tame. Ako volimo Boga i svoju braću, mi hodamo po svjetlu, a ako se naše srce zatvara, ako smo ponosni i sebični, hodamo po tami bez onih koji su oko nas", kazao je papa.
Mise ponoćke održane su i u crkvama širom Balkana.
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, centralna misa održana je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.
Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a u prepunoj katedrali prisustvovali su joj vjernici kako katoličke, tako i drugih vjeroispovjesti, koji su došli sa svojim prijateljima da obilježe dolazak njihovog najdražeg praznika.
Kardinal je u obraćanju vjernicima kazao kako je božićna noć obasjana svjetlom, onim koje je Bog učinio da čovjeka prosvjetljuje svojom ljubavlju.
U Hrvatskoj zagrebačkoj katedrali misu je služio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz veliko mnoštvo okupljenih vjernika.
Božić je simbol rođenja Boga koji ljudima poručuje da nisu sami u životnim izazovima, poručio je nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Božićne pjesme i čestitke

I u katoličkim crkvama na Kosovu održane su ponoćne Božićne mise. Glavna misa održana je u katedrali Majka Tereza u Prištini u prisustvu više stotina vjernika, a predvodio ju je Dode Gjergji, biskup kosovske Biskupije.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je svečanu misu u Crkvi svetog Petra u Beogradu.
"Čestitajmo jedni drugima srećan, blagosloven i čestit Božić, mir iskreno želim svima, a braći i sestrama koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru, istočnom obredu, bratski kličem: Mir Božji, Hristos se rodi", rekao je Hočevar.
Ponoćke se tradicionalno održavaju u ponoć po crkvama uz pjevanje Božićnih pjesama, nakon čega vjernici čestitaju Božić jedni drugima.
Ponoćkom službeno prestaje i post Badnjeg dana te se vjernici vraćaju u svoje domove i sjede do dugo u noć uz bogatu trpezu.
Svima vama koji slavite Božić danas, redakcija portala info-ks.net želi čestit Božić, uz želju da ga provedete okruženi porodicom i ljubavlju vama dragih ljudi.
Izvor: Agencije