Podjednako kao i pod dejstvom alkohola

Iako mamurluk saobraćajci ne mogu da izmjere na alko-testu, istraživanja pokazuju da se ništa manje nesreća ne dešava ujutro nakon pijane noći, nego u vrijeme večernjeg provoda...

Ako ste sinoć u gradu, na slavi ili žurci malo više popili, ali ste se, kako red nalaže, kući vratili taksijem ili vas je neko drugi dovezao, to ne znači da je bezbjedno da ovog jutra odmah nakon buđenja sjednete u kola. Glavobolja, mučnina i dehidriranost negativno utiču na vaše mentalne sposobnosti, podjednako kao i pod dejstvom alkohola.

Stručnjaci s West England univerziteta testirali su vozačke sposobnosti ljudi koji su već danima trezni, pijanih i mamurnih. Nakon dvadeset minuta simulacije vožnje, mamurni su napravili isti broj saobraćajnih prekršaja kao ispitanici koji su tokom eksperimenta bili pod gasom.

Na primjer, uopšte nisu uspjevali da drže pravac kretanja u odnosu na put.

"Tokom perioda trežnjenja najviše stradaju refleksi. Mamurna osoba je usporena, manje na oprezu, nedovoljno brzo reaguje u ključnim situacijama i vrlo lako može da izazove nesreću. Zato, upozoravamo ljude da ne sjedaju u kola u takvom stanju, jer vožnja za njih i ostale učesnike u saobraćaju predstavlja ogromnu opasnost",  upozorio je Chris Olford.