Ima li Iran i dalje pravo na obogaćivanje uranija?

Po izjavama američkog i iranskog pregovarača u Ženevi, nije jasno ima li Iran i dalje pravo na obogaćivanje uranija.

Nakon četiri dana "napornih" pregovora o iranskom nuklearnom programu, svjetske velesile i Islamska Republika uspjeli su se u noći sa subote na nedjelju u Ženevi dogovoriti, pružajući nadu u izlazak iz krize koja traje već više od 10 godina.
Višesatnu blokadu pregovora potaknulo je "pravo" Irana na obogaćivanje uranija, no na kraju je ipak objavljena informacija da je dogovor postignut.
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da je riječ o "važnom uspjehu, koji je ipak tek prvi korak".
"Ustanovili smo zajedničko povjerenstvo koje će nadgledati provedbu našeg dogovora. Nadam se da će dvije strane moći napredovati i tako obnoviti povjerenje", rekao je Zarif na tiskovnoj konferenciji.
Iranski predsjednik Hassan Rouhani okarakterizirao je potpisivanje sporazuma priznanjem iranskog prava na nuklearni program od svjetskih sila, prenosi Anadolija.
"Velike svjetske sile su priznale pravo Irana na razvoj nuklearnog progarama", rekao je iranski predsjednik.
TAJNI SASTANCI SAD-A I IRANA
Predstavnici SAD-a i Irana tajno su se sastajali prije postizanja sporazuma o spornom nuklearnom programu Teherana, saopćili su američki zvaničnici. 
Neimenovani američki zvaničnik je rekao da su kontakti uspostavljeni poslije izbora novog predsjednika Irana Hassana Rouhanija u junu i od tada je održano više sastanaka.
"Od izbora Rouhanija održan je manji broj bilateralnih sastanaka s Irancima, da bi se razmotrile ideje koje bi poslije bile uključene u zvanične pregovore", naveo je taj zvaničnik.
On je dodao da su razgovori održani u septembru, oktobru i novembru.
Prema saznanjima agencije AP, sastanci su održavani u Omanu i drugim zemljama, a za to je znao ograničen krug ljudi.
Od marta su se zamjenik američkog državnog sekretara William Burns i savjetnik za vanjsku politiku Jake Sullivan sastali najmnje pet puta s iranskim zvaničnicima.
Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamnei, izjavio je u nedjelju da je sporazum postignut u Ženevi osnova za dalji napredak.
"Ovo može biti osnova za druge pametne akcije. Bez sumnje, Božja milost i molitve iranskog naroda su utjecali na ovaj uspjeh", naveo je Khamnei u pismu upućenom predsjedniku Roohaniju, koje je objavila državna agencija IRNA, a prenosi Reuters.

Ashton pročitala izjavu

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton, okružena ministrima koji su sudjelovali na pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pročitala je u nedjelju u Ženevi zajedničku izjavu kojom je objavila kako je postignut "dogovor o akcijskom planu", ali po izjavama američkog i iranskog ministra, nije jasno ima li Iran i dalje pravo na obogaćivanje uranija.
"Došli smo do sporazuma o akcijskom planu", kazala je Ashton na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Referirajući se na sadržaj sporazuma o kojem nije željela govoriti u detalje, Ashton je rekla da su postignutim dogovorom sudionici konferencije pokušali "odgovoriti na strahove međunarodne zajednice i to učiniti na način kojim će se poštivati Vlada i narod Irana".

Ministri zadovoljni

Ministri zemalja skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.
Skupina 5+1 od srijede pregovara u Ženevi s Iranom, nastojeći postići privremeni šestomjesečni dogovor koji bi jamčio miroljubivost iranskog nuklearnog programa u zamjenu za "ograničeno" ublažavanje sankcija kojima je izloženo iransko gospodarstvo.
Ministri šestorke u subotu su se pridružili pregovorima.
Pregovori su u zadnjim satima zapeli oko pitanja "prava" Irana na obogaćivanje uranija.
Iran: Ne odustajemo
Iran želi da se njegovo pravo na obogaćivanje uranija izrijekom spomene u dogovoru o kojemu velesile vijećaju u Ženevi, rekao je tijekom noći glavni iranski pregovarač Abbas Araqchi.
"Ne odustajemo od našeg prava na obogaćivanje, koje se jasno mora priznati u tekstu dogovora", kazao je on iranskim medijima na tiskovnoj konferenciji.
Pravo na obogaćivanje uranija nije spomenuto u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, kojega je Iran potpisnik.
To je pitanje glavni razlog zabrinutosti zapadnih zemalja i Izraela, koji se boje da bi uranij obogaćen do 20 posto Iran mogao upotrijebiti za dobivanje 90-postotnog uranija, koji onda može koristiti u vojne svrhe, premda Teheran to niječe.
Iran tvrdi da će taj uranij koristiti u istraživačke i u medicinske svrhe.

Obama priznao 'goleme teškoće'

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u subotu prijelazni dogovor s Iranom "prvom važnom etapom", istaknuvši ipak da u vezi s tim pitanjem još postoje "goleme teškoće".
U svečanom govoru u Bijeloj kući, Obama je kazao da je on "spriječio očito napredovanje" Islamske Republike prema atomskoj bombi.
"Novim provjerama će se omogućiti širok pristup iranskoj nuklearnoj opremi, a međunarodnoj zajednici će se omogućiti da provjeri poštuje li Iran svoje obveze", obećao je američki predsjednik.
"S naše pak strane, SAD i njegovi saveznici dogovorili su se da će Iranu odobriti umjereno ublažavanje [sankcija], nastavljajući provoditi one najstrože", kazao je Obama.

Kerry: Svijet će biti sigurniji

Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u svojim su izjavama dali naslutiti da zapravo nije postignut dogovor oko prava Irana na daljnje obogaćivanje uranija.
Kerry je na konferenciji za novinare kazao da će ženevski dogovor učiniti "svijet sigurnijim".
Dogovor s Iranom je prva etapa, naglasio je Kerry, dodajući da tekst "ne kaže da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija, bez obzira na neke interpretacije".
Kerry je govorio odmah nakon iranskog kolege Zarifa, koji je kazao da tekst sadrži "jasnu referencu po kojoj će se obogaćivanje" nastaviti.
Zarif je u razgovoru za iransku televiziju rekao da je sporazum postignut sa zapadnim silama priznao iranski nuklearni program te da će kao konačni korak sve sankcije Iranu biti ukinute.
"U konačnici, proces obogaćivanja [uranija] će biti prihvaćen, a istovremeno će sve sankcije biti ukinute", kazao je Zarif, a prenosi Reuters.
Zarif je ocijenio dogovor "važnim uspjehom, koji je ipak tek prvi korak".

Lavrov: Svi su pobjednici

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je u nedjelju sporazum, ističući da su poslije pregovora "svi izašli kao pobjednici".
"Niko nije izgubio, svi su pobjednici. Svijet nije propustio šansu", izjavio je on ruskim novinarima poslije maratonskih pregovora u Ženevi, koje je nazvao historijskim.
Lavrov je rekao da je sporazumom predviđena inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju u širem obliku.
"Uvjereni smo da će Iran sarađivati s IAEA na najbolji način", kazao je Lavrov i pozdravio odluku da se ublaže ekonomske sankcije Iranu.
"Mi nismo priznavali te jednostrane sankcije, tako da je ispravno da se počne sa smanjivanjem pritiska na Iran tako što će te sankcije biti ukinute", naveo je on, prenosi AFP.
Lavrov je pohvalio i iranskog predsjednika Hassana Roohanija, "zbog ozbiljnih namjera da se sporazum postigne".

Osigurati primjenu sporazuma

Kina je u nedjelju pozdravila dogovor postignut u Ženevi, ističući da će to "pomoći očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku".
Ministar vanjskih poslova Kine Wang Jie je istakao da će sporazum "omogućiti bolji život iranskom narodu" i pomoći da se "obavljaju normalne razmjene s Iranom".
"Sporazum je uslijedio poslije decenije teškog rada, posebno posljednjih nekoliko dana, kada se ušlo u finalnu fazu teških pregovora", naveo je Wang u saopćenju, objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva vanjskih poslova.
On je pohvalio angažiranje svih zemalja koje su učestvovale u pregovorima, prenio je AFP.
Sporazum u Ženevi je važan korak ka očuvanju mira i bezbjednosti, ali je neophodno da se pomno nadgleda da bi se osigurala njegova primjena, izjavio je u nedjelju francuski šef diplomatije Laurent Fabius.
On je u saopćenju naveo da se sporazumom potvrđuje samo pravo Irana na upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe.

Čestitke iz EU-a

Čelnici Evropske unije pozdravili su u nedjelju sporazum o iranskom nuklearnom programu i istakli da je sada najvažnije da se on dosljedno primijeni.
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je u saopćenju za medije pohvalio hrabrost Teherana da prihvati sporazum koji ima za cilj da obezbijedi da iranski nuklearni program ne bude upotrijebljen za proizvodnju atomske bombe.
"Sada je, u skladu sa stvorenim povjerenjem, najvažnije osigurati preciznu i potpunu primjenu dogovorenog, kako bi se ovo pitanje definitivno riješilo", poručio je Van Rompuy.
Čestitke je uputio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je posebno pohvalio Catherine Ashton, koja je koordinirala ženevske pregovore.

Kritike iz Izraela

Izraelska Vlada je u nedjelju oštro kritizirala dogovor u Ženevi, premijer Benjamin Netanyahu nazvao ga je "historijskom greškom", a šef diplomatije Avigdor Liberman "najvećom diplomatskom pobjedom" Irana.
Netanyahu je na sjednici Vlade ponovio svoj raniji stav da dogovor neće obavezivati Izrael i da ta zemlja ima prava braniti se.
To se smatra aluzijom na moguću vojnu akciju protiv Irana, kako je prenijela agencija AP.
Izrael vjeruje da Iran pokušava razviti nuklearno oružje, što Teheran oštro poriče, tvrdeći da mu je cilj proizvodnja energije.
Netanyahu je rekao da dogovor neće zaustaviti Iran onako kako valja, dok mu se istovremeno ublažavaju sankcije.
"Danas je svijet postao mnogo opasnije mjesto, jer je najopasniji režim u svijetu učinio značajan korak ka razvijanju najopasnijeg oružja na svijetu", kazao je Netanyahu.
Nuklearni sporazum postignut u Ženevi pružio je Iranu "najveću diplomatsku pobjedu", ocijenio je šef izraelske diplomatije, nakon što je rečeno da Izrael taj dokument neće obavezivati.
"Ovaj sporazum je najveća diplomatska pobjeda irana, kome se priznaje takozvano legitimno pravo da obogaćuje uranij", rekao je Liberman.
Kabinet izraelskog premijera je nešto ranije kritizirao dogovor između svjetskih sila i Irana, ocijenivši ga "vrlo lošim sporazumom", a ministar ekonomije Naftali Bennett je istakao da taj sporazum neće obavezivati Izrael i da ta zemlja ima pravo na samoodbranu.