Ne planira sankcionisati izgradnju

Gradonačelnik Moskve, Sergey Sobyanin, izjavio je kako ne planira sankcionisati izgradnju novih džamija, ali da većina vjernika nisu osobe stalno nastanjene u Moskvi, već imigranti koji bi se trebali vratiti kući nakon što isteknu njihovi radni ugovori.

"U Moskvi već ima dovoljno džamija. U gradu postoje tri. Muslimanskim vjerskim praznicima prisustvuju vjernici koji dolaze iz okoline Moskve i drugih oblasti. Od 60 do 70 posto njih nisu odavde. Ne možemo svima omogućiti sve što trebaju", rekao je Sobyanin u intervjuu za novine Komsomolskaya Pravda.
Sobyanin je naveo kako nije izdao nijednu dozvolu za izgradnju novih džamija te da su radovi oko najveće džamije u gradu samo restauracije.
U martu ove godine Sobyanin je rekao kako se nove džamije neće graditi u Moskvi te da je veliki broj imigranata "štetna stvar".
"Građane Moskve iritiraju ljudi koji govore drugim jezikom, drugačije se ponašaju i agresivni su. Ovo nije čisto etnički, ali je povezano sa nekim etničkim osobinama", rekao je Sobyanin.
Naveo je i kako je procijenjeno da se u Moskvi trenutno nalazi blizu dva miliona imigranata te da se pretežno radi o ljudima koji su u grad došli u potrazi za poslom.