Zbog slučaja 15-godišnje Romkinje sa Kosova

Francuska bi mogla da promjeni mjere deportacije mladih imigranata koji bez dokumenata borave u toj zemlji poslije skandala koji je izazvalo protjerivanje 15-godišnje Romkinje s Kosova. Francusko predsjedništvo najavilo je mogućnost uvođenja izuzeća od protjerivanja ilegalnih imigranata ne samo u školi, već i tokom "perioda školskog života" kako bi se izbjeglo da deportacija prekine obrazovanje mlade osobe.

Komisija koja je istraživala ovaj slučaj, trebalo je juče da predstavi svoje zaključke vladi, a najavljeno je da će vlada iznijeti svoj stav tokom vikenda. Ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls, oštro kritikovan zbog ovog slučaja, odlučio je da skrati posjetu Antilima i vrati se u Pariz, prenosi beogradski list "Danas".

Leonardu Dibrani je 9. oktobra francuska policija uhapsila pred školskim drugarima da bi je protjerala nazad na Kosovo zajedno sa ostalim članovima njene porodice, kao ilegalne imigrante. Slučaj je izazvao brojne kritike i veliku polemiku u Francuskoj, a hiljade srednjoškolaca podržalo je protestima svoju vršnjakinju. Đaci pedesetak srednjih škola, među kojima 23 pariskih, juče su opet protestovali na ulicama francuskih gradova.

Porodica Dibrani odbijala je da napusti Francusku, pa je policija privela oca i protjerala ga na Kosovo 8. oktobra. Privedena je i majka i petero djece, a jedna od ćerki je bila na školskoj ekskurziji zbog čega je policija sačekala školski autobus i po povratku sa ekskurzije pokupila djevojčicu. Leonarda, njene sestre i braća vraćeni su na Kosovo 9. oktobra.