"Svako ima pravo na obrazovanje”

Pariski srednjoškolci blokirali su juče ulaze više škola u francuskom glavnom gradu, protestujući protiv deportacija učenika strane nacionalnosti, koje su dospjele u žižu javnosti poslije protjerivanja 15-godišnje Romkinje s Kosova.

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petero braće i sestara, što je izazvalo burnu reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa. Kritičari ističu nehuman način na koji se postupalo s Dibranijevom, koja je skinuta s autobusa punog školskih drugova i drugarica. Ministar Vals je pokrenuo istragu povodom tog slučaja. Okolnosti pod kojima je devojčica privedena, naime, nisu sasvim jasne, ali se obje verzije događaja - i ona koju je dalo ministarstvo unutrašnjih poslova i ona koju je dala nastavnica, slažu u tome da se to nije dogodilo pred drugim učenicima.
Prema saopštenju pariskih obrazovnih vlasti, do protesta je došlo u četrnaest škola. Po riječima Stivena Nasirija, portparola sindikata zaposlenih u srednjim školama FIDL, učenici traže da se njihove deportovane kolege strane nacionalnosti vrate u Francusku “pošto svako ima pravo na obrazovanje”. U subotu je još jedan 19-godišnji učenik pariske srednje škole deportovan u Jermeniju.
Leonarda Dibrani u svojoj kući u Mitrovici
Ministar Vals se povodom slučaja Dibrani našao na udaru kritike i svoje socijalističke stranke. On smatra da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petero braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtjev za azil.
Poslanici francuske opozicije daju podršku Valsu, ističući da bi opoziv protjerivanja poslao štetnu poruku kako su ilegalni imigranti u Francuskoj dobrodošli.
Prošlog mjeseca ministar Vals je, inače, izjavio kako većina od 20.000 francuskih Roma nema namjeru da se integriše u društvo pa bi ih zbog toga trebalo vratiti u zemlje porijekla.