Dr. Patel sa ženama koje prati

Na BBC-ju je prikazan dokumentarac "House of Surrogates", koji prati život žena u Indiji koje odluče postati surogat majke kako bi zaradile novac. Procjenjuje se da je biznis surogat majčinstva trenutno vrijedan milijardu dolara godišnje, a žene koje nose tuđu djecu, za to dobivaju skoro 8.000 dolara, što je za lokalne prilike ogroman novac.

Kada žene ostanu trudne, obično budu smještene u istu kuću koje mnogi zbog toga zovu "fabrikom beba". Po 10 ih je smješteno u sobi, redovno dobivaju hranu i vitamine, a zabranjeno im je da imaju seksualne odnose sa suprugom.

Ukoliko zanesu blizance, žene dobivaju po 10.000 dolara, a ukoliko dođe do pobačaja u prva tri mjeseca, dobivaju 600 dolara. Doktorica Najna Patel, koja je do sada porodila hiljade djece, od neplodnih parova uzima 28.000 dolara.

"Kritizirali su me i kritizirat će me, jer ovo je, prema mnogima, kontroverzna tema. Postoji mnogo optužbi da je ovo samo biznis, prodavanje djece, fabrika djece i sve te fraze koje bole... Ali, ja osjećam da baš svaka osoba u ovom društvu koristi drugu osobu", kaže doktorica na optužbe o iskorištavanju siromašnih žena, koje se većinom javljaju u kliniku da budu surogat majke.

Neke se žene vraćaju i nakon što su iznijele prvu surogat trudnoću, a doktorica Patel dopušta da žena maksimalno tri puta bude surogat.

"Te žene rade fizički posao i za to dobivaju naknadu. Razumiju da bez boli nema dobiti", kaže doktorica.