Francuska

Oni koji apliciraju za izbjeglički status nikad ne dobiju odgovor prije šest mjeseci, a u izvještaju se skreće pažnja da bi ovaj period trebao biti smanjen na tri mjeseca.

Broj izbjeglica u Francuskoj porastao je za 73 posto u periodu od 2007. do 2012. godine, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).
U izvještaju koji je pripremljen po nalogu ministra unutrašnjih poslova Francuske Manuela Vallsa, ističe se da je broj osoblja koji razmatra zahtjeve izbjeglica nedovoljan, a postoji i nedostatak mjesta u izbjegličkim kampovima.
Oni koji apliciraju za izbjeglički status nikad ne dobiju odgovor prije šest mjeseci, a u izvještaju se skreće pažnja da bi ovaj period trebao biti smanjen na tri mjeseca. Takođe, u izbjegličkim kampovima kapaciteti su 21.400 osoba, a taj broj je potrebno povećati na 35.000 ljudi. U izvještaju se podsjeća da država plaća hotel za 11.000 izbjeglica.
U 2012. godini 61.400 osoba podnijelo je zahtjev za izbjeglički status u Francuskoj, a njih 90 posto dobilo je negativan odgovor. Prema navodima u izvještaju, veliki broj odbijenih koristi priliku da podnese žalbu na odgovor.