Najmlađe stanovništvo u Evropi

Stanovništva Turske najmlađe je u Evropi, a prošle godine je ova zemlja postala evropski lider i po broju novorođenčadi sa blizu 1,3 miliona rođenih beba.

Republika Turska ima najmlađu naciju u Evropi sa prosjekom životne dobi stanovnika od 29,7 godina, a postala je evropski prvak u broju novorođenčadi u prošloj godini sa 1.279.864 beba, javlja Anadolu Agency (AA).
Prema podacima Ureda za statistiku Evrope (Eurostat) omladina Turske, čiji broj je u stalnom porastu, osnovni je pokretač razvoja zemlje i glavni magnet za inostrane investicije.
I turski premijer Recep Tayyip Erdogan u svojim obraćanjima naciji često savjetuje da porodice trebaju imati po troje djece. Nakon Turske, prema broju novorođenčadi u prošloj godini je Francuska sa 822.884 rođenih beba, a potom slijede Velika Britanija (812.970), Njemačka (671.000) i Španija (456.778).
Lihtenštajn je zemlja u kojoj je prošle godine rođeno svega 356 beba i to je najmanji zabilježeni broj u evropskim zemljama, ali to ne čudi uzme li se u obzir da u toj zemlji živi svega 36.475 stanovnika. Ispred Lihtenštajna su Malta, Island i Luksemburg.