“The Guardian”

Iznad Sjeverne Karoline 1961. godine zamalo je eksplodirala američka atomska bomba koja bi bila 260 puta jača nego bomba koja je uništila Hirošimu, navodi se u dokumentu sa koga je skinuta oznaka povjerljivosti, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na pisanje britanskog “The Guardian”.

Britanski list tvrdi da dokument, koji je dobio novinar Erick Shloser u skladu sa zakonom o slobodi informisanja, predstavlja prvi konkretan dokaz da su SAD u januaru 1961. godine bile na ivici katastrofe, javalja Tanjug.
Incident se dogodio kada su dve hidrogenske bombe Mark 39 slučajno bačene iznad Goldsboroa, u Sjevernoj Karolini, nakon što se bombader B-52 raspao u vazduhu.
Stalno su kružile spekulacije o tome koliko je bio ozbiljan incident, a američka vlada je uporno negirala da je njen nuklearni arsenal izložio riziku živote Amerikanaca zbog bezbjednosnih propusta, piše britanski list.
Ipak, kako prenosi Tanjug, u novom objavljenom dokumentu se navodi da se jedna od dvije bombe ponašala na isti način kao nuklearno oružje u ratnim okolnostima – otvorio se njen padobran i pokrenuti su mehanizmi za aktiviranje. Kataklizmu je spriječio samo jedan prekidač niskog napona.
Radioaktivne čestice su mogle da se prošire na Vašington, Baltimor, Filadefiju, pa čak i Njujork, ugrožavajući živote miliona ljudi, navodi “The Guardian”.
U dokumentu Parker Džons, inženjer u nacionalnim laboratorijama Sandija, koji je bio zadužen za mehaničku bezbednost nuklearnog oružja, zaključio je da je “jedan jednostavan prekidač niskog napona dijelio SAD od ogromne katastrofe”.
Džonsov izveštaj, naslovljen “Analiza Goldsboroa ili kako sam naučio da ne vjerujem hidrogenskoj bombi”, napisan je osam godina posle incidenta u kome je jedna hidrogenska bomba pala na polje blizu Faroa, u Sjevernoj Karolini, a druga na livadu.
On je zaključio da su tri od četiri bezbjednosna mehanizma za sprečavanje slučajne detonacije zakazala.
Kada je bomba pala na zemlju, signal za ispaljivanje je poslat u nuklearnu srž eksplozivne naprave i katastrofu je spriječio poslednji, vrlo osetljivi prekidač.