Suočena su vješanjem

Četvorica muškaraca, koji su proglašeni krivim za silovanje i ubistvo studentice u Indiji, suočena su sa vješanjem.

Četvorica optuženih za grupno silovanje u indijskoj prijestolnici New Delhiju proglašena su krivim za silovanje i ubistvo 23-godišnje studentice u decembru.
Očekuje se da će kazna biti izrečena u srijedu, a muškarci se suočavaju sa smrtnom kaznom vješanja.
Sudija Yogesh Khanna je objavio da osuđuje sve optužene. „Oni su krivi za grupno silovanje, uništavanje dokaza i ubistvo bespomoćne žrtve“, kazao je.
Najmanje jedan od četiri muškarca žalit će se na presudu o krivici, rekao je V.K. Anand, advokat Mukesha Singha, vozača autobusa u kojem je silovana studentica.
„Moj klijent je samo vozio autobus. On je pošteno priznao da je vozio autobus, ali nije znao šta se dešava unutra“, dodao je Anand.
Roditelji žrtve, studenice medicine, najglasnije su zagovarali da se optuženi osude na vješanje ukoliko budu proglašeni krivima za napad 16. decembra u autobusu u New Delhiju, koji je pokrenuo niz masovnih protesta kao i nove zakone o silovanju.
Njihova 23-godišnja kćerka, koja ne može biti imenovana iz pravnih razloga, preminula je od zadobijenih povreda 29. decembra u bolnici u Singapuru.
Četvorica muškaraca, Mukesh Singh, Akshay Thakur, Pawan Gupta i Vinay Sharma, izjasnila su se da nisu krivi po optužbama koje uključuju ubistvo, silovanje i krađu.
Zahtjevi porodice
Jedan od njih, koji je maljoljetan, već je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, dok je peti osuđenik Ram Singh u martu pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji.
Na suđenju koje je trajalo sedam mjeseci saslušano je više od 100 svjedoka, od čega je njih 85 svjedočilo u korist tužioca.
Tokom suđenja, tužilaštvo je iznijelo dokaze protiv optuženih, uključujući DNK testove, izjave pratioca žrtve koji je pretučen u napadu, kao i svjedočenje studentice koje je dala prije nego što je preminula.
U intervjuu uoči presude koji je 28-godišnji pratilac dao agenciji AFP, kazao je da je napad bio gori od noćne more. “Nikada nisam mogao pomisliti da jedno ljudsko biće može toliko loše postupiti prema drugom”, rekao je.
Otac žrtve je kazao da će porodica jedino dobiti neki osjećaj završetka ako četvorica optuženih budu osuđeni na vješanje.
Ovaj slučaj pokrenuo je niz masovnih protesta širom Indije, te je doveo do usvajanja oštrijih zakona protiv seksualnih prijestupnika, uključujući smrtnu kaznu za silovatelje čije žrtve umru ili ostanu u komi.
Međutim, indijski mediji gotovo svaki dan izvještavaju o novim napadima na žene, a slučaj grupnog silovanja strane fotoreporterke u Mumbaiju prošlog mjeseca ponovo je izazvao bijes javnosti i proteste na ulicama.