Diskriminacija na djelu

Klub "Jil" u Cirihu izričito zabranjuje ulazak "Albancima i Kosovarima". Ovu zabranu ne samo da su osjetili na svojoj koži Albanci koji su željeli ući, nego, štaviše, ovu zabranu su bez oklijevanja potvrdili, pismeno i usmeno, i čelnici kluba, koji je poznat kao srpski klub, ali kojeg također posjećuju i drugi.

Elektronski časopis za mlade i noćni život "tillate.com", iskustvom jednog Albanca koji je bio suočen sa zabranom pristupa u klubu, zatražio je i dokumentovao sve to u pisanoj formi.

Za Blerima D.* večernja zabava tokom mjeseca avgusta je završena prije nego što je počela. Ovom mladom Kosovaru bio je zabranjen ulaz u klubu "Jil" u Cirihu, gdje je jedan njegov prijatelj Srbin slavio rođendan. I sve ovo, uprkos činjenici što je njegov prijatelj rezervisao VIP-Lounge za to veče.

"Osjećam se diskriminiranim. Ovo je ispod svakog ljudskog dostojanstva", rekao za "tillate.com" ovaj 19-godišnjak. Još više je bio šokiran kada je pročitao E-mail kojeg je osoblje kluba poslalo njegovom prijatelju Srbinu.

"Molim vas da imate na umu da je ulaz dozvoljen samo odraslim osobama (maloljetnicima i Albancima ili Kosovarima nije dozvoljen)", stoji od riječi do riječi u E-mailu kojeg je Blerimov prijatelj primio u vezi rezervacije koju je zakazao.

"Istina je, tako piše na svakoj potvrdi koju proslijedimo našim gostima", rekla je menadžerka kluba, Sanela Janošević.

Klub "Jill" je prema njenim riječima, u prošlosti imao previše loših iskustava sa gostima sa Kosova i iz Albanije.

"Iz tog razloga mi smo prije oko dvije godine uveli u praksu ovaj pravilnik kako bi garantovali sigurnost u klubu. Lično mi nemamo ništa protiv Albanaca i ljudi sa Kosova", rekla je Janošević.

Srpska menadžerka nije svjesna da ovaj klub ovakvim stavom čini prekršajno djelo.

"Mi se ne brinemo zbog toga. Na kraju krajeva, klub ne pripada državi, mi možemo samo definisati vlastita pravila", kaže Janošević i naglašava da neće biti zabranjen ulazak svim Kosovarima i Albancima.

"Ne postoji pravilo bez izuzetka. Mi ponekad dopuštamo da i Albanci uđu unutra. Posebno kada su proslave, u slučajevima kada su slavljenici registrovali na vrijeme svoje prijatelje sa Kosova", prenosi portal "albinfo".

S druge strane, advokat iz oblasti krivičnog prava iz Ciriha, David Gibor kaže da je zabrana ulaska od strane kluba za Kosovare i Albance. Ograničavanje pristupa samo odraslima je prihvatljivo, ali ne i navedena zabrana ulaska Albancima i Kosovarima.

"Ponuđene usluge od strane kluba važe za sve odrasle osobe. Stoga je zabrana ulaska za Albanace i Kosovare protiv zakona", rekao je Gibor.