Ponovio optužbe na račun sirijskog lidera Bashara al-Assada

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama uporedio je intervenciju u Siriji sa intervencijom SAD i međunarodne zajednice na Kosovu, ocijenivši da se takva akcija, ipak, pokazala kao opravdana.

"Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala", kazao je američki predsjednik nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu, prenosi Reuters.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim dijelovima svijeta nisu popularne među njenim građanima, dodavši da, iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svjetskim ratom, i u vrijeme bombardovanja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Predsjednik SAD je ponovio optužbe na račun sirijskog lidera Bashara al-Assada zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, naglasivši da će narednih dana nastaviti da traži podršku Kongresa za vojnu akciju Amerike u toj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na to odgovorio da će njegova zemlja pomoći Siriji u slučaju napada.

Podsjetimo, na Samitu G20 u Sankt Peterburgu vođe najmoćnijih zemalja svijeta ostali su podjeljeni povodom napada na Siriju, međutim, većina je, ipak, uz Putina, dok je uz SAD, za sada, samo Francuska.

"Glas Amerike" je prenio izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da ne vidi mogućnost dostizanja sporazuma između Putina i Obame povodom Sirije.

Putin i Obama imali su u petak odvojen susret za vrijeme samita G20. Razgovarali su 20 minuta, nije došlo do približavanja stavova o Siriji, ali je dogovoreno da se nastave kontakti na nivou ministarstava spoljnih poslova.