Gledali smo kako nam pred očima umiru djeca!

Doktor u bolnici na istoku Damaska Sakir el-Dimashqy kazao je da je na ranjenima u Damasku odmah primijetio simptome koji navode na napad hemijskom oružjem

Doktori koji su se 21. avgusta nalazili u Damasku i pokušali pomoći osobama ranjenim u napadima hemijskim oružjem ispričali su za Anadolu Agency (AA) kako im je to bio “jedan od najmračnijih dana u životu”.
Na konferenciji u Washingtonu na temu “Dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji”, mnogi stručnjaci su svojim izlaganjima poručili kako se hemijsko oružje ne smije koristiti nigdje u svijetu, jer je to “direktna prijetnja miru i stabilnosti svijeta”.
Direktor Sirijsko-američkog vijeća Muhammed Ghanem kazao je tokom konferencije da podržava napad Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Siriju kako bi Bashar al-Assad shvatio da mu svijet neće dozvoliti da radi šta želi.
“Također, vojnim napadima međunarodna zajednica bi primorala Assada da sjedne za pregovarački stol”, rekao je Ghanem.
Predsjednik Sirijskog centra za političke i strateške odnose Ridvan Ziadeh istakao je da su u napadima hemijskim oružjem 21. avgusta ubijene kompletne tri porodice.
“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je krivac za napad hemijskim oružjem u Siriji. Da je na vrijeme izdalo rezoluciju protiv Assada, ova tragedija se ne bi desila”, rekao je Ziadeh.
Doktor Ghazwan Bwidany koji radi u bolnici u Dumi ispričao je da su u napadu 21. avgusta većina bili žene i djeca.
“Preko mojih ruku je prešlo u samo nekoliko sati 400 ranjenih. Znao sam da se radilo o napadu hemijskim oružjem jer sam na ranjenima vidio simptome kao što su otežano disanje i povraćanje. Nismo imali dovoljno osoblja za toliko bolesnih. Pružili smo im samo najjednostavniji tretman. Majke su gledale kako im djeca umiru pred očima. Nikada to ne mogu zaboraviti”, kazao je Bwidany.
Doktor u bolnici na istoku Damaska Sakir el-Dimashqy kazao je da je na ranjenima u Damasku odmah primijetio simptome koji navode na napad hemijskom oružjem.
“Kada sam vidio bolove na njihovom licu, znao sam da je Assadova vojska bacala hemijske bombe. Strašan dan u mome životu koji nikada neću moći zaboraviti. Gledao sam kako mi pred očima umiru djeca, a nisam mogao skoro ništa učiniti”, rekao je Dimashqy.