Ekomija u drugom planu

Vanjskopolitički odbor Senata odobrio je zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame za pokretanje vojne akcije u Siriji, a predstoji da iduće sedmice o tom zahtjevu odluči Senat. U međuvremenu, u Sankt Petersburgu će se vidjeti ruski predsjednik Putin i predsjednik SAD-a Obama, a za očekivati je da će razgovarati o 'vrućoj temi' - Siriji.

Po odobrenju Vanjskopolitičkog odbora Senata, američki napadi trajat će 60, a najviše 90 dana, s ciljem slabljenja Asadovog režima i uništavanja kemijskog oružja.
U međuvremenu je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova kazao da vlada predsjednika Bashara al-Assada neće pokleknuti pred prijetnjom vojnog napada pod vodstvom SAD-a, čak i ako izbije treći svjetski rat.
Obama stiže na summit kojem je domaćin Putin
Barack Obama je, inače, u posjeti Švedskoj, odakle ide na summit G20 koji će se održati u četvrtak u Sankt Petersburgu. Domaćin summita je Vladimir Putin, a iako se formalno trebalo razgovarati o ekonomiji, vjerojatno je da će u fokusu biti kriza u Siriji, najavljuje Guardian. Još nije najavljeno hoće li Putin i Obama imati poseban sastanak.
Obama je nakon sastanka sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom kazao da "međunarodna zajednica ne može šutjeti pred takvim barbarstvom" u Siriji, te da bi suzdržavanje od vojne akcije samo povećalo rizik od drugih napada kemijskim oružjem. Istakao je da poštuje procese u UN-u i rad njihovih istražitelja, ali i da vjeruje svojim obavještajnim izvorima.
Putin: Imamo svoje planove
U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio da još ne zna što će Rusija poduzeti ukoliko dođe do intervencije u Siriji. "Imamo svoje ideje o tome što ćemo učiniti i kako ćemo to učiniti ako se situacija razvije do primjene sile. Imamo svoje planove", kazao je Putin, dodavši da bi Rusi mogli aktivirati Siriji suspendirani ugovor zračne obrane S-300.
"Ako vidimo da se poduzimaju koraci koji krše međunarodne norme, smislit ćemo kako ćemo reagirati, posebno što se tiče zaliha takvog osjetljivog oružja u određenim regijama svijeta", kazao je Putin, prenosi Guardian.