Čeka se odluka Obame

Obama dobio 'detaljan pregled mogućih opcija' od svojih savjetnika nakon navodnog napada hemijskim oružjem.

Barack Obama dobio je "detaljan pregled raspona potencijalnih opcija" od svojih glavnih savjetnika na temu kako bi Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici mogli odgovoriti na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji, saopćila je Bijela kuća.
Američki predsjednik je telefonom razgovarao sa Davidom Cameronom, britanskim premijerom, o Siriji u subotu i složio se da se konsultira oko "potencijalnih odgovora sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopćenju.
U saopćenju se ne navode detalji koje su opcije razmatrane, kao ni indikacije o nekom Obaminom vremenskom okviru za donošenje odluke.
Američki ministar odbrane Chuck Hagel u nedjelju je rekao kako je Pentagon spreman realizirati vojne akcije u Siriji ukoliko se predsjednik Obama odluči za neku od njih.
"Predsjednik je od Ministarstva odbrane zatražio da se pripreme opcije za sve situacije. To smo uradili i spremni smo realizirati bilo kakav zadatak, ukoliko se on odluči za neku od tih opcija", kazao je Hagel novinarima tokom posjete Maleziji.
Jedan zvaničnik Bijele kuće izjavio je kako je Obama tražio da se prikupe dokazi o napadu u predgrađu Damaska od srijede, u kojem je, kako tvrde opozicione grupe, poginulo blizu 1.300 osoba.
"U koordinaciji sa međunarodnim partnerima i imajući u vidu tuceta svjedoka koji su bili prisutni kao i zapise o simptomima pronađenim na mrtvima, američka obavještajna zajednica nastavlja sakupljati činjenice kako bi ocijenila šta se desilo", kazao je zvaničnik.

Uništavanje dokaza

Američki državni sekretar John Kerry razgovarao je sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Muallemom u četvrtak i poručio mu kako Vlada u Damasku treba dozvoliti pristup UN-ovim inspektorima na lokalitet navodnog napada hemijskim oružjem, saopćio je State Department u subotu.
Kerry je pozvao "da se jasno da do znanja da ako, kako tvrdi, sirijski režim nema šta skriti, treba odmah i bez ometanja dozvoliti pristup lokaciji, a ne nastaviti napadati to područje i uništavati dokaze", izjavio je zvaničnik State Departmenta.
Kerry, koji je iz daljine učestvovao u sastanku u Bijeloj kući o potencijalnom američkom odgovoru, napravio je nekoliko diplomatskih poziva u subotu svojim kolegama u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Turskoj, navodi zvaničnik.
"Sekretar je u ovim pozivima istakao važnost brzog utvrđivanja činjenica i istakao ozbiljnost i težinu bilo kakvog korištenja hemijskog oružja", dodao je.
Iz ureda britanskog premijera je saopćeno kako su se Cameron i Obama složili da bi značajno korištenje hemijskog oružja u Siriji zatražilo „ozbiljan odgovor“ međunarodne zajednice.
"Obojica su veoma zabrinuti zbog napada koji se desio u Damasku u srijedu i zbog sve većih znakova da je ovo bio značajan napad hemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim protiv svog vlastitog naroda", kazao je glasnogovornik šefa britanske Vlade.

"Crvena linija"

Cameron je također razgovarao sa kanadskim kolegom Stephenom Harperom o situaciji u Siriji i potrebi odgovarajućeg odgovora.
Američki predsjednik je u nekoliko navrata upozorio da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad preći crvenu liniju“ ukoliko njegove snage budu koristile hemijsko oružje i tako primoraju SAD na akciju.
Sirijski ministar informisanja Omran al-Zoubi odbacio je u nedjelju mogućnost napada SAD-a na Siriju, upozoravajući da bi takav potez mogao izazvati još više nasilja u regiji.
"To bi na prvom mjestu izazvalo vatrenu loptu koja bi sagorjela ne samo Siriju, već i cijeli Bliski istok“, kazao je Zoubi u intervjuu za jednu TV stanicu iz Libana, prenosi AP.

Iransko upozorenje

Istovremeno, i iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi američka intervencija u Siriji "zakomplicirala situaciju".
"Slanje ratnih brodova neće riješiti probleme, već će pogoršati situaciju“, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva Abas Arakči, ističući da takav potez nema međunarodnu podršku i da Iran "odbacuje vojna rješenja".
Al-Zoubi je ponovio stanovište sirijskog režima da su za napad hemijskim oružjem u Guti, predgrađu Damaska, odgovorni pobunjenici i da vlada za to ima dokaze, ali nije iznio više detalja.
"Rakete su ispaljene sa njihovih pozicija i pale su na civile. Oni su odgovorni“, kazao je sirijski ministar.
Pobunjeničke i snage režima međusobno se optužuju za napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, a državna televizija u subotu je prikazala snimke plastičnih posuda, gas-maski, bočica i eksploziva koji su, kako tvrdi, pronađeni u jednom skrovištu pobunjenika.
Izvor: Agencije