Optuženi za "podršku ekstremistima"

Vlasti optužuju ilegalne imigrante, koje su deportirali u susjedne zemlje, za podršku naoružanim pobunjenicima.

Nigerija je deportirala 22.000 ilegalnih imigranata u susjedne zemlje u akciji vezanoj za pobunu na sjeveroistoku zemlje, objavili su zvaničnici.
Ministar unutrašnjih poslova Aba Moro optužio je kriminalce među tim ilegalnim imigrantima za "podršku ekstremistima".
Moro je rekao na konferenciji za štampu da je svih 22.000 imigranata deportirano u susjedni Čad, Niger i Kamerun, prenio je AP.
On je naveo i da su zvaničnici za sigurnost i imigraciju identificirali 84 ilegalna granična prelaza.
Deportacije su počele da se dešavaju nakon što je prije tri mjeseca uvedeno vanredno stanje u tri sjeveroistočne države koje pokrivaju šestinu Nigerije.
Djelovanje Boko Harama
Pobunjenici su u jednom selu na sjeveroistoku Nigerije ubili 44 osobe, objavili su u petak izvori iz sigurnosnih službi u toj zemlji.
Napad se dogodio početkom sedmice, ali se tek sada saznalo za njega, budući da je područje napada zabačeno, a nigerijske vlasti su presjekle tamošnje telefonske linije kako bi poremetile rad grupe Boko Haram, prenio je Reuters.
Izvori navode da je do napada došlo u selu Demba u saveznoj državi Borno, koja je bila uporište Boko Harama sve dok ih nigerijska vojska sredinom maja nije potisnula prema granici sa Kamerunom i navela ih da se pritaje.