73 miliona mladih nezaposleno

Diskriminacija, kršenja ljudskih prava, mržnja prema strancima samo su neki od problema mladih migranata u svijetu, ali njihov najveći problem leži u nezaposlenosti

Ovogodišnji Dan mladih je simbolično obilježen pod motom "Migracije mladih: Podstrek razvoju" kako bi se probudila svijest mladih i kako bi se aktivnije uključili u svjetske društvene tokove. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je u pisanom saopštenju naglasio važnost uloge mladih migranta i njihovog pozitivnog uticaja na društvene zajednice u kojima uglavnom žive u teškim uslovima.
Istakavši važnu ulogu mladih u podršci porodici i cijelom nacionalnom ekonomskom razvoju, Ban je pozvao sve članice UN-a da dodatno razmotre potencijale mladih migranata za podstrek razvoju nacionalnih ekonomija.
Savjetnik generalnog sekretara UN-a za pitanja mladih Ahmed Alhendawi je izjavio da je njegov cilj da svojim radom institucije UN-a približi mladima i da se u tim institucijama čuje glas mladih ljudi.
Prema posljednjem izvještaju UN-ovog fonda za pomoć djeci (UNICEF), status migranta trenutno ima 214 miliona ljudi u svijetu, a desetinu tog broja čine mladi u životnoj dobi od deset do 24 godine. Više od 21.400.000 mladih iz ove kategorije migriralo je u protekloj godini, a uglavnom žive u nerazvijenim zemljama.
Podaci UN-ovog fonda za populaciju (UNFPA) ukazuju na činjenicu da tri odsto svjetske populacije ne živi u zemlji rođenja. Pretpostavlja se da u svijetu živi 1,2 milijarde mladih ljudi.
Diskriminacija, kršenja ljudskih prava, mržnja prema strancima su samo neki od problema mladih migranata u svijetu, ali njihov najveći problem leži u nezaposlenosti. Prema podacima Svjetske organizacije rada (ILO), 73 miliona mladih svijeta je nezaposleno.
Više od 70 odsto migracija mladih sa ciljem visokog obrazovanja otpada na zemlje Evrope i Sjeverne Amerike.