Armija istražuje razlog

Na snimku se vidi da vojnik, navodno komandir jedne brigade kako je navedeno u nekim novinskim izvještajima, najprije gura jednog dječaka, šutira ga u nogu i šamara ga.

Izraelska armija istražuje zašto je izraelski vojnik tokom vikenda psovao, šutirao i šamarao jednog 12-ogodišnjeg palestinskog dječaka, držeći ga za ruku u Hebronu, na Zapadnoj obali. Incident se dogodio blizu osmatračnice u dijelu grada koji je pod vojnom kontrolom.
Međunarodni pokret solidarnosti snimio je incident i postavio ga na YouTube. Na snimku se vidi da vojnik, navodno komandir jedne brigade kako je navedeno u nekim novinskim izvještajima, najprije gura jednog dječaka, šutira ga u nogu i šamara ga.
Nekoliko sekundi kasnije vidi se kako vojnik juri nekoliko drugih dječaka, koji se ne vide jasno na snimku.
Identitet vojnika nije objelodanjen i nejasno je šta je dovelo do tog incidenta.
U zvaničnom saopštenju vojnog portparola osuđeno je takvo ponašanje.
U junu su izraelski vojnici pritvorili petogodišnjaka koji je bacao kamenice na jevrejske automobile i kasnije stavili lisice i povez preko očiju njegovom ocu.
Snimci tog incidenta koje su napravili aktivisti izraelske organizacije za ljudska prava "Becelem" su, takođe, postavljeni na YouTube i viđeni u cijelom svijetu, izazazvaši kritike na račun izraelske armije, prenose Agencije.
U najnovijem incidentu bilo je razmjene oštrih riječi između vojnika i palestinskih dječaka.
U jednom trenutku, kako se navodi, vojnik je nazvao dječaka "kurvinim sinom" i onda ga uhvatio i šutirao.
Dječak se potom uhvatio za nogu i počeo da viče.
Izraelska vojska je do sada saopštila samo da incident nije rutinski.