Učestvovao u ratu na Kosovu i BiH

U borbama između pobunjenika i snaga predsjednika Sirije Bašar al-Asada poginuo je hodža iz Skoplja Sami Abdulahu, koji je učestvovao u ratu u BiH i u sukobima na Kosovu.

Portal "Almakos" objavio da je Abdulahu poginuo u žestokim okršajima između sirijskih pobunjenika i kurdske milicije u Siriji. 
Abduhalu, koji je bio hodža u njemačkom gradu Bremenu, osim u BiH i na Kosovu učestvovao je i u makedonskom konfliktu 2001. godine, javili su skopski mediji.
Abdulahu je drugi Albanac iz Makedonije koji je ubijen u Siriji.
U maju je u Siriji poginuo dvadesetosmogodišnji Rasim Zećiri iz gostivarskog sela Belovišta, koji je duže vrijeme živio u Austriji.
Osam mjeseci prije pogibije otputovao je u Siriju, gdje se borio na strani opozicionog pokreta "Jabha el-nusrah".
U sukobima u Siriji na strani pobunjenika ginuli su i drugi Albanci, kao i jedan državljanin BiH.
Krajem februara u borbama u Siriji poginuo je i dvadesettrogodišnji Albanac Mirat Ahmeti iz sela Veliki Trnovac kod Bujanovca, a objavljene su i informacije o poginulim Albancima sa Kosova.
Sredinom maja Federalna televizija je, pozivajući se na policijske i obavještajne agencije, objavila da se na strani pobunjenika u Siriji bori najmanje 52 državljana BiH, te da je poginuo Muaz Šadić, čija porodica živi u okolini Zenice.
Krajem aprila koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil Dekeršov izjavio je da se najmanje 500 Evropljana bori na strani sirijske naoružane opozicije.