Pucano na pristalice Mursija

Nakon što je vojska izvršila vojni udar u Egiptu i svrgnula predsjednika države Muhammeda Mursija, egipatska državna televizija je danas objavila da je ukinuto Savjetodavno vijeće te zemlje.

Savjetodavno vijeće, poznatije kao Šura, ima 210 članova, od kojih 153 biraju građani, a 57 imenuje predsjednik republike.
To je isključivo savjetodavno tijelo bez zakonodavnih ovlasti.
S druge strane, na desetine hiljada građana okupilo se na centralnom trgu Rabiatul Adeviye u glavnom gradu Egipta Kairu kako bi dali podršku svrgnutom predsjedniku Egipta Muhammedu Mursiju.
Protesti se održavaju pod simboličnim nazivom "Ne, vojnom udaru", a okupljeni demonstranti uzvikuju slogane kao što su "Probudi se Sisi, naš lider je Mursi!", "Mursi živ nam bio!", i "Ne želimo diktatore!".
Među okupljen demonstrantima se nalaze i žene i djeca i njihov broj se konstantno povećava, dok najveći broj njih nosi egipatske zastave i fotografije Mursija.
Prema posljednjim podacima, poduzete su sve potrebne mjere kako bi se uspostavila sigurnost demonstranata i kako ne bi došlo do incidenata.
Također, ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu pucano je na pristalice Mursija te su tom prilikom ubijene četiri osobe.