Brojni predmeti izbačeni iz zgrade

Grupa demonstranata, protivnika aktuelnog predsjednika Mohammeda Morsija i grupa takozvanih "sjekiraša" upali su jutros u zgradu Muslimanske braće u Kairu i devastirali unutrašnjost, a brojni predmeti su izbačeni iz zgrade, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Blokada zgrade Muslimanske braće (Ihvan) traje od sinoć, a i dalje se iznad naselja El-Mukattam, na istoku Kaira, diže gusti dim, što je posljedica Molovljevih koktela koje bacaju demonstranti.
U izjavi za AA glasnogovornik Muslimanske braće Velid Sheibi kazao je da su "huligani" i "sjekiraši" sinoć blokirali zgradu u naselju El-Mukattam. Zatražena je, kazao je, pomoć snaga sigurnosti, ali niko nije intervenirao.
"Huligani su ispred zgrade pucali u zrak. Na zgradu su bacani Molotovljevi kokteli. Htjeli su da je zapale, ali nisu uspjeli. Napali su i na kuću člana našeg vijeća Mustafe el-Guneymija. Policija nije ni tamo reagovala", rekao je Sheibi.
Nakon sinoćnjeg napada na zgradu Uprave, veliki broj članova Organizacije ostao je zarobljen u zgradi, a evakuirani su naknadnom intervencijom snaga sigurnosti Egipta.
Širom Egipta traju protesti protiv predsjednika Morsija sa zahtjevom za prijevremene izbore, kao i paralelni protesti podrške Morsijevih pristalica.
Oko 150.000 ljudi okupilo se na trgu Rabiatu'l-Adeviyye u Kairu kako bi pružili podršku predsjedniku Morsiju.