Borba protiv vatrene stihije

Najmanje 19 vatrogasaca poginulo je u borbi protiv požara u Arizoni, na jugozapadu SAD-a, saopštili su danas američki zvaničnici.

Vatrogasci su nastradali boreći se protiv vatrene stihije na brdu Yarnell, blizu 120 kilometara sjeverozapadno od grada Phoenix, rekao je glasnogovornik šerifa okruga Yavapai. 
Požar je izbio u petak usljed udara groma i brzo se proširio zbog visoke temperature, niske stope vlage i jakih vjetrova, javlja BBC.
Arizona i drugi zapadni dijelovi SAD-a, uključujući Kaliforniju, bilježe rekordno visoku temperaturu, a najviša izmjerena je 54 stepena.
Širom zapadnog dijela SAD-a deseci ljudi zatražili su ljekarsku pomoć zbog isrcpljenosti i dehidracije.
Zvaničnik Uprave za šume države Arizona rekao je za televiziju CNN da su vatrogasci bili dio lokalnog tima za hitne intervencije i da su pokušavali napraviti liniju odbrane od širenja požara.
"U normalnim okolnostima, kada se pravi ovakva linija odbrane, osigura se dobar put za bjekstvo i predvidi se sigurnosna zona", rekao je zvaničnik i dodao da u ovoj situaciji ta zona sigurnosti nije bila dovoljno velika i vatrogasci su bili zarobljeni u požaru.
Blizu 200 vatrogasaca još se bori protiv požara koji je sada zahvatio površinu od 4.000 kilometara kvadratnih, a zatraženo je pojačanje iz susjednih oblasti.