Ilustracija

Trudna muslimanka u Francuskoj je izgubila bebu nakon što su je napali dva skinheadsa zbog toga što je nosila nikab.

"Njen muž me zvao danas popodne. Ona je izgubila bebu", kazao je advokat Hosni Maati za France-Presse (AFP).
21-godišnju ženu su dva skinheadsa napala prošle sedmice u predgrađu Pariza Argenteuil. Ona je policiji kazala da su joj dva muškarca pocijepala nikab i odjeću, a jedan ju je udario u stomak prije nego što je pobjegao, rekao je Yves Jannier, tužilac oblasti Pointoise.
Tri sedmice ranije u istom predgrađu napadnuta je još jedna muslimanka. Policija je također izazvala bijes muslimanske javnosti nakon pokušaja da uhapsi ženu u nikabu.
Francuska je zabranila prekrivanje lica velom ili nikab, na javnim mjestima u 2011. godini. Kazne su u visini 150 eura, a muževi koji prisile žene da nose veo na licu suočavaju se kaznama do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od oko 50 000 eura.
"Talas napada i incidenata zahtijeva snažan i beskompromisan odgovor vlade, koja mora izraziti solidarnost sa svim žrtvama, a ne samo onima za koje se odluči ministar unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju Koalicije protiv rasizma i islamofobije.
Francuski muslimani (procjenjuje se oko šest miliona), već dugo se žale na diskriminaciju i porast neprijateljskih osjećanja u Francuskoj, kao i brojna ograničenja i prepreke za izgradnju džamija kako bi obavljali svoje molitve.
Amnesty International je također kritikovao Francusku i nekoliko evropskih zemalja kao Belgiju, Holandiju, Španiju i Švicarsku zbog diskriminacije muslimanskih manjina. Londonska grupa navodi diskriminatorne odluke nekoliko evropskih zemalja posljednjih godina, među kojima su zabrane velova na licu i drugih vjerskih simbola u školama.