Gallup

Posljednji rezultati istraživanja agencije Gallupa pokazali su da stanovnici SAD-a najviše vjeruju vojsci, pa u mala i srednja preduzeća, policiju, Crkvu, predsjedništvo i zdravstveni sistem

Posljednji rezultati istraživanja agencije Gallupa pokazali su da samo 23 posto građana Amerike vjeruje vijestima koje vide ili pročitaju u novinama ili na televiziji.
Naime, manje od četvrtine, odnosno 23 posto, ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazali su da imaju veliko ili značajno pouzdanje u novine kao i u televiziju.
Međutim, novine i televizija su među Amerikancima još uvijek mnogo popularniji od velikih privrednih korporacija, sindikata, pa čak i Kongresa.
Prema navedenom istraživanju, povjerenje u vijesti koje prenose novine među američkim državljanima smanjeno je u odnosu na prošlu godinu kada je iznosilo 25 posto.
Prema istraživanju Gallupa, povjerenje američkih građana u novine je u stalnom padu u prethodnih 40 godina, otkada se mjeri popularnost novina u javnosti SAD-a.
Povjerenje u novine među Amerikancima bilo je na najvišem nivou 1979. godine kada je 51 posto građana SAD-a vjerovalo u vijesti koje čitaju u novinama.
S druge strane, povjerenje u novine je bilo na najnižem nivou 2008. godine kada je samo 22 posto Amerikanaca izjavilo da vjeruje u novine.
Prema istraživanju Gallupa, povjerenje u televiziju povećalo se u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosilo 21 posto.
Povjerenje u TV je bilo na najvišem nivou 1993. godine kada je 46 posto građana SAD-a kazalo da vjeruje vijestima koje čuju na televizijskim ekranima.
Međutim, istraživanje Gallupa je jasno pokazalo da u prethodnih 20 godina povjerenje u vijesti na TV-u doživljavaju stalni pad.
Tako je povjerenje u TV na najnižem nivou bilo 2012. godine kada je samo 21 posto građana Amerike kazalo da vjeruje u vijesti koje čuju i vide na TV ekranima.
Također, prethodnih 6 godina poverenje u vijesti na TV-u među američkim građanima u prosjeku je bilo oko 23 posto.
Posljednji rezultati istraživanja agencije Gallupa pokazali su da stanovnici SAD-a najviše vjeruju vojsci, i to 76 posto njih. Nakon vojske, najviše povjerenja imaju u mala i srednja preduzeća, policiju, Crkvu, predsjedništvo i zdravstveni sistem.
S druge strane, Amerikanci najmanje vjeruju Kongresu, i to 10 posto njih, a potom organizacije za zdravstveno osiguranje, organizirani sindikati i velike korporacije.
Također, istraživanje Gallupa je pokazalo da samo 26 posto Amerikanaca vjeruje bankama, kao i 32 posto državnim školama, i 34 posto Vrhovnom sudu SAD-a.