Najnoviji izvještaj UN

U najnovijem izvještaju UN upozorio da se u ratu u Siriji djeca koriste kao ljudski štit i borci, kao i da ima i slučajeva seksualnog nasilja nad djecom.

U najnovijem izvještaju Ujedinjeni narodi (UN) su upozorili da se u ratu u Siriji djeca koriste kao ljudski štitovi i borci, kao i da ima slučajeva seksualnog nasilja nad djecom.

Šefica kabineta UN-a zaduženog za djecu u konfliktima Leila Zerrougui izjavila je da postoje provjereni izvještaji da su sirijska djeca ubijana ili ranjavana u neselektivnom bombardovanju u zemlji, iz snajpera, te da su korištena i kao ljudski štit.

Istakla je da naoružane grupe u Siriji koriste dječake od 10 godina starosti kao borce, naglasivši da se u sukobima regrutuju djeca između 15 i 17 godina starosne dobi.

U izvještaju UN-a se navodi da vojska predsjednika Bashara al-Assada provodi seksualno nasilje nad dječacima radi dobijanja podataka o značajnim pitanjima. UN tvrdi da se maloljetna djeca, od kojih neki imaju samo 14 godina, muče kao odrasli “elektro šokovima, batinama, prijetnjama i seksualnim nasiljem”.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u izveštaju je kazao da je neprihvatljiv broj poginule djece dvogodišnjem ratu u Siriji.