Opasno... Oboleli bili u kontaktu s ljudima s Bliskog istoka

U Evropi zabilježeni slučajevi infekcije korona virusom, koji izaziva disajne probleme i ubija više od polovine zaraženih, objavila Svjetska zdravstvena organizacija...

Smrtonosni virus MERS (Middle East Respiratory Syndrome-Coronavirus) s Bliskog istoka proširio se u nekoliko evropskih država i postaje prijetnja cijelom svetu, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Vrlo je moguće da se ubrzo raširi i po Balkanu.

Posredna zaraza

Na Kosovu zasad nema zabilježenih slučajeva infekcije, ali je zato veliki broj oboljelih širom Evrope.

Svi slučajevi prijavljeni u Evropi i Tunisu povezani su direktno ili indirektno s Bliskom istokom. Dio obolelih samo je bio u kontaktu s osobama koje su boravile na Bliskom istoku. Također, ovaj virus nije bio zabilježen kao uzročnik infekcija među ljudima sve do aprila 2012, kad je registrovan prvi slučaj oboljelog i do danas je taj broj ostao mali.

S čovjeka na čovjeka

Virus nije visoko infektivan i, mada se može prenijeti s čovjeka na čovjeka, posebno kod osoba s hroničnim oboljenjima, ovaj način širenja infekcije nije lak ni jednostavan. Prema tome, šanse za infekciju i širenje zaraze nisu velike.

Osim na Bliskom istoku, virus se pojavio i u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Engleskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na svom sajtu upozorenje o ovom virusu i savjetovala državama članicama da pojačaju nadzor nad teškim respiratornim infekcijama.

Nema efikasnog lijeka

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kaže da je realno očekivati pojavu novog korona virusa nazvanog MERS u Crnoj Gori, prenose Vijesti.

"Ne postoji efikasan način lječenja oboljenja izazvanog ovim virusom niti vakcina", rekla je Brajovićeva i dodala da je od ovog virusa dosad u svijetu umrlo 30 osoba.

Simptomi

Groznica
Kašalj
Otežano disanje/gubitak daha

Mjere zaštite

Održavanje lične higijene
Izbjegavanje kontakta sa životinjama
Redovno pranje ruku