Na društvenim mrežama proteklih dana pojavio se niz snimaka i fotografija koje uopće nisu snimljeni na ulicama turskih gradova.

Ovom haotičnom situacijom mnogi su manipulisali, te smo tako na Twitteru mogli vidjeti lažnu fotografiju dječaka s turskom zastavom u ruci koji bježi ispred naoružanog policajca, kao i fotografiju prepunog mosta preko Bosfora, koja uopće ne datira iz ovog perioda.
Policajac koji juri dječaka zapravo je fotomontaža, a za razliku od nje, ostale fotografije su snimljene u sasvim drugim prilikama.
Tako naprimjer prelazak mase preko Bosfora predstavlja fotografiju snimljenu prošle godine na istanbulskom maratonu. Navodna fotografija demonstranata sa trga Taksim zapravo potiče s inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame 2009. godine.
Laž je i da fotografija djevojčice koja odjećom skriva nos i usta u dimu suzavca potiče iz Istanbula. Riječ je o snimku nastalom prošle godine u turskom gradu Diyarbakiru.
Još jedna sporna fotografija objavljena je kao prikaz kako demonstranti idu prema zgradi Parlamenta u Ankari, a ustvari je nastala tokom protesta Kurda u Strazburu.