Pogođen sa sedam hitaca

Otac muškarca ubijenog tokom ispitivanja o bombaškim napadima u Bostonu tvrdi da je njegov nenaoružani sin pogubljen.

Abdulbaki Todašev, otac Ibragima Todaševa koga je na Floridi ubio agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) tokom ispitivanja o povezanosti sa bombaškim napadima u Bostonu, tvrdi da je njegovom sinu pucano u potiljak i da je pogubljen.
On tvrdi da je njegov sin  â€“ šest u tijelo i jednim "kontrolnim metkom" u glavu.
Ibragim Todašev (27) ubijen je 22. maja u svojoj kući u Orlandu na Floridi dok su ga ispitivali agent FBI-ja i još nekoliko pripadnika sigurnosnih službi o Tamerlanu Carnajevu, osumnjičenom za napade u Bostonu koji je ubijen u sukobu sa policijom.
FBI je saopćio da je Ibragim Todašev, koji je u SAD došao iz Rusije 2008. godine, ubijen kada je krenuo u "nasilni sukob" sa pripadnicima službi sigurnosti.
U saopćenju se navodi da je Todašev priznao umiješanost sa Carnajevim u neriješeno trostruko ubistvo iz 2011. godine i da je nakon toga postao nasilan.
Abdulbaki Todašev osporio je tvrdnje FBI-ja na konferenciji za novinare u Moskvi, gdje je pokazao niz fotografija na kojima je, kako je rekao, izrešetano tijelo njegovog sina i zatražio je da odgovorni za Ibragimovu smrt krivično odgovaraju.
Sve ukazuje na to da se na jednoj od fotografija, koje je u mrtvačnici na Floridi snimio jedan od prijatelja ubijenog i elektronskom poštom je poslao Abdulbakiju Todaševu, vidi rana od metka na gornjoj lijevoj strani Ibragimove glave.

Kontradiktorne izjave

Otac je rekao da je njegov sin osam sati ispitivan i da razgovor nije sniman video kamerom, te da je obavljen bez prisustva advokata ili nekog drugog svjedoka.
"Ne mogu da vjerujem da pet naoružanih službenika nije moglo savladati nenaoružanog čovjeka ili makar da ga rane, a ne da ga ubiju", rekao je otac, dodajući da je njegov sin nešto znao i da je ubijen po naređenju kako bi bio "ušutkan".
Udovica Ibragima Todaševa, Reni Manukjan, apelirala je da bude pokrenuta istraga o smrti njenog supruga.
Ona je istakla da je Ibragim poznavao Carnajeva, ali da nisu bili bliski i da njen suprug ni na koji način nije bio povezan sa trostrukim ubistvom.
U američkim medijima objavljeno je nekoliko kontradiktornih izjava neimenovanih pripadnika sigurnosnih službi o načinu na koji je ubijen Ibragim Todašev.
Prema prvobitnoj verziji, Ibragim je nožem prijetio agentu, ali se FBI kasnije ogradio od tih izvještaja.
Potom je objavljeno da je on skočio preko stola i da je agent udario glavom od zid, nakon čega je Ibragim ka njemu krenuo naoružan mačem. Agent je, strahujući za život, otvorio vatru.
Dva izvora nedavno su izjavila za američki dnevni list Washington Post da je Ibragim bio nenaoružan kada je ubijen, mada je jedan od njih rekao da je ubijeni nasrnuo na agenta FBI-ja.
Izvor: Al Jazeera