Stockholm

U pregrađu Stockholma, gdje dominantno žive građani imigrantskog porijekla, grupa mladića jutros je ponovo palila automobile i gađala policiju kamenicama.

S druge strane, švedska policija je saopćila da se neredi tokom noći polako stišavaju.
“Nekoliko automobila je jutros zapaljeno, ali to nije ni blizu kako je bilo prethodnih dana”, kazali su zvaničnici švedske policije.
Prema navodima policije, pripadnici policije su napadnuti kamenicama u predgrađu Vorbergu, ali niko nije povrijeđen.
U neredima koji već sedam dana traju u švedskoj prijestolnici zapaljeno je nekoliko automobila, škola, dom za penzionere, autobuska stanica i zgrade. 
Neredi su počeli u predgrađu Husby, gdje 80 posto stanovnika čine imigranti, nakon što je policija ubila 69-godišnjeg muškarca imigranta koji se mačetom odupirao hapšenju.
Mnogi mediji u Švedskoj tvrde da je navedeno ubistvo imigranta izazvalo gnjev grupe mladih imigranata koji vjeruju da su žrtve brutalnog ponašanja policije.
Prema pisanju švedskih medija, neredi između demonstranata i policije jučer su se proširili i na druge švedske gradove, ali još uvijek nema podataka o eskalaciji nemira van Stockholma.
Nemiri u Švedskoj, koju se smatra mirnom i naprednom zemljom, pokrneuli su mnoge rasprave o integraciji imigranata, od kojih su mnogi izabrali ovu zemlju velikodušne politike prema azilantima.
Ova skandinavska zemlja je proteklih godina postala jedna od glavnih destinacija za imigrante i azilante. Međutim, mnogi od njih imaju problema sa učenjem švedskog jezika i pronalaženjem zaposlenja, uprkos širokim programima švedske vlade. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u Švedskoj se u periodu od 1985. do 2008. godine neravnopravnost povećala za trećinu, što je najveći porast od svih članica Evropske unije.