Uoči susreta Thaçi-Dačić

Ministra Westerwellea će na Međunarodnom prištinskom aerodromu "Adem Jashari" u 13 sati dočekati njegov kosovski kolega, Enver Hoxhaj.

Ministar inostranih poslova Njemačke, Guido Westerwelle, danas će boraviti u službenoj posjeti Kosovu, gdje će se sastati sa premijerom Hashimom Thaçijem i ministrom inostranih poslova, Enverom Hoxhajem, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).
Ministra Westerwellea će na Međunarodnom prištinskom aerodromu "Adem Jashari" u 13 sati dočekati njegov kosovski kolega, Enver Hoxhaj.
Potom su predviđeni sastanci sa premijerom Thaçijem i ministrom Hoxhajem, kao i zajednička konferencija za novinare.
Šef nemačke diplomatije u Prištinu dolazi iz Beograda, gdje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima.
On je u Beogradu izrazio optimizam u pogledu dodjeljivanja datuma za početak pregovora Srbije o prijemu u Evropsku uniju (EU).
Westerwellea je naglasio da je glavni uslov za to početak sprovođenja bruxelleskog sporazuma Beograda i Prištine, ali da to ne mora da ide određeno, nego da može ići "korak po korak".
Inače, do posjete ministra inostranih poslova Nemačke Guida Westerwellea Beogradu i Prištini dolazi uoči sutrašnjeg novog susreta premijera Kosova i Srbije Hashima Thaçija i Ivice Dačića u Bruxellesu, koji će posredovanjem visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sgurnost Catherine Ashton, pokušati da postignu saglasnost o imlpementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.