Spor koji traje već dvije decenije

Medijator UN-a u sporu o imenu Makedonije će održati zajednički sastanak s makedonskim i grčkim pregovaračima.

Samo dva mjeseca nakon prošlog sastanka, medijator Ujedinjenih naroda u sporu o imenu Makedonije, ambasador Matthew Nimetz, 8. i 9. aprila u New Yorku održava novi krug pregovora.
U ponedjeljak se ambasador Nimetz odvojeno sastao s pregovaračima, a za utorak je predviđen zajednički sastanak.
Makedonsko-grčki spor o imenu traje skoro 20 godina, zato što Grčka odbija prihvatiti naziv Republika Makedonija, a što je Makedonija ustavom odredila.
Grčka osporava korištenje tog naziva zato što smatra da službeno Skoplje na taj način prisvaja ime grčke sjeverne pokrajine Makedonije.
Prije 20 godina postala je i članica Ujedinjenih naroda, ali pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Do sada je 130 država priznalo makedonskoj državi pravo na naziv Republika Makedonija.
Pokretanje s mrtve tačke
Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz New Yorka da će ambasador Nimetz u utorak predočiti neke ideje koje bi mogle pokrenuti stvari s mrtve tačke.
Ni makedonski ni grčki pregovarači ne znaju o čemu se radi, nego samo znaju da će Nimetz izložiti neke svoje ideje koje ne dolaze ni s jedne ni s druge strane.
Makedonska strana snažno podržava pregovore, saznao je Puljić u razgovoru sa Zoranom Jolevskim, vodećim makedonskim pregovaračem u sporu s Grčkom.
Novi razgovori o sporu koji traje više od dvije decenije, dio su napora da se postigne kompromis nakon decembarskog saopćenja Vijeća EU u kojem stoji da će odluka o otvaranju pregovora o pridruživanju biti zasnovana na posebnom izvještaju Evropske komisije koji će biti objavljen 16. aprila, prenijela je agencija Tanjug.
Izvještaj bi trebalo da pokaže da li je Makedonija postigla napredak u pregovorima sa Grčkom, a nakon prethodne runde razgovora koja je održana u januaru Nimetz nije saopćio detalje o rezultatu sastanaka.
Grčka insistira da naziv Makedonija implicira teritorijalne pretenzije susjeda na njihovu istoimenu pokrajinu, zbog čega su blokirali početak makedonskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, kao i pristupanje NATO savezu.