Rasizam koji pokreće rat

Većina Amerikanaca podržava američke avio napade u stranim državama čija su meta stranci osumnjičeni za terorizam, ali se protive takvim napadima protiv američkih državljani bilo na domaćem ili stranom tlu, osim ako su arapskog porijekla - rezultati su najnovijeg istraživanja agencije "Galup".

Istraživanje je provedeno nekoliko sedmica nakon što  su SAD ubile  na stranom tlu američkog državljanina  Anvara al Avlakija osumnjičenog  za terorizam, objavio je "Guardian".

U tekstu pod naslovom "Rasizam koji pokreće rat protiv terorizma" navodi se da većina Amerikanaca odobrava takva ubistva, ne samo zbog intenzivne vladine i medijske demonizacije, već i zato što Avlaki ima arapsko ime.

Prema rezultatima istraživanja, 69 odsto ispitanika smatra da je opravdana akcija američke vlade da ubije Anvara al Avlakija.

Iako se mnogi Amerikanci protive ubistvima bespilotnim letjelicama, oni podržavaju ubistvo Anvara al Avlakija u Jemenu jer se on ne poklapa sa slikom koju Amerikanci imaju o Amerikancima, navodi se u tekstu novinara Glena Grinvolda.

Izraz “Amerikanci" označava njihove tetke i ujake, ljubazne komšije na ulici i svakoga ko liči na njih i ko izgleda kao Amerikanac, kaže Grinvold.

"Oni smatraju da takve ljude - Amerikance - ne treba ubijati ako su na primjer turisti u Parizu ili na studijama u nekoj drugoj zemlji. Međutim, koncept `Amerikanci` ne uključuje ljude sa stranim ili muslimanskim imenima kao što su Anvar al Avlaki", navodi se u tekstu.

Pojam  "pravi  Amerikanac" pojavio su u SAD u vrijeme rata protiv terorizma.
 
Postoji rašireno vjerovanje da su "muslimani na neki način manje Amerikanci, ili čak manje ljudi i to je suštinski faktor za objašnjenje takvog nesklada", navodi se u tekstu.

Da je ubijeni Abdulrahman al Avlaki bio poznat npr. kao Jimm Martin u Švedskoj - stav javnosti bio bi potpuno drugačiji, a ta diskriminatorska atmosfera jedan je od razloga zašto američka javnost podržava ubistva bespilotnim letjelicama, čija su meta većinom muslimani, zaključuje "Guardian".