Sud u JAR-u

Južnoafričkom sportisti Oscaru Pistorusu, optuženom za ubistvo svoje djevojke, dopušteno je da putuje van zemlje nakon što su njegovi advokati osporili pred sudom odredbe kaucije.

Slavnom olimpijskom i paraolimpijskom atletičaru bit će dopušteno da napusti zemlju kako bi učestvovao na takmičenjima, ali će morati unaprijed obavještavati sud o detaljima svojih putovanja, prenosi BBC.   
Advokati Oscara Pistorusa također su zatražili da mu se ukine nadzor od službenika koje odredi sud i testiranja na drogu i alkohol. 
Pistorius negira da je ubio Reevu Steenkamp u svom domu u Pretoriji prošlog mjeseca. On tvrdi da ju je greškom zamijenio za provalnika. 
Vlasti su se usprotivile žalbi njegovog tima odbrane, koja je razmotrena tokom ročišta na Višem sudu u Pretoriji. 
Pistoriusov advokat Kenny Oldwage izjavio je kako nema potrebe da njegov klijent bude prisutan u sudnici tokom ročišta. 
SudijaDesmond Nair dao je tokom ročišta, 22. februara, odredbe kaucije - uključujući ograničenja Pistoriusu na putovanja izvan zemlje. 
Pistoriusu (26) naređeno je da preda svoja dva južnoafrička pasoša, da ne boravi u svojoj kući u Pretoriji i da izbjegava svjedoke u slučaju, da se prijavljuje u policijsku stanicu dva puta sedmično i da se suzdržava od konzumiranja alkohola. 
U pisanom zahtjevu podnesenom sudu u četvrtak, njegovi advokati navode da mu se treba dopustiti da putuje van zemlje ako dobije dozvolu od istražnog službenika. 
Njegov brat,Carl Pistorius, u srijedu se pojavio na suđenju pod optužbama za ubistvo žene koja je vozila motocikl u saobraćajnoj nesreći u kojoj je on sudjelovao 2008. godine. On se izjasnio da nije kriv, a ponovo će se pojaviti u sudnici iduće sedmice.