Mali napredak u slobodi medija u regiji

Kosovo je napredovalo za jedno mjesto na ovogodišnjoj listi organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica koja je objavila svoj godišnji izvještaj o stanju medijskih sloboda u svijetu. Nalazi se na 85. mestu iza Srbije, koja se nalazi na 63. mestu, Hrvatske 64, dok je Bosna i Hercegovina nazadovala i zauzela 68. mjesto i Albanija također nazadovala za šest mjesta i sada se nalazi na 102. mjestu. Crna Gora i Makedonija su nazadovale, i zauzimaju 113., odnosno 116. mjesto.

Reporteri bez granica kažu da mediji nisu postali slobodniji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, uprkos takozvanom Arapskom proljeću koje još traje.
 
U svojoj godišnjoj rang-listi koja je objavljena danas ta organizacija sa sjedištem u Francuskoj ocjenila je zemlje Magreba zahvaćene protestima najlošijim ocjenama, rekavši da je sloboda medija u Tunisu i Egiptu i dalje "za svaku osudu".
 
U pomenutom izvještaju kaže se da su u Siriji novinari i korisnici interneta žrtve "rata informacijama" između vlade predsjednika Bashara al-Asada i opozicionih grupa, u kome su obje strane "sve manje tolerantne prema drugačijem mišljenju". Takođe se kaže da je u Siriji tokom protekle godine ubijeno najviše novinara.
 
Ostatak Afrike kao i Azijsko-pacifički region takođe su dobili loše ocene.
 
U izvještaju se kaže da je u Aziji sloboda štampe u opadanju pa su zemlje tog kontinenta zauzele 15 od najlošijih 45 mjesta na listi. Organizacija kaže da nema znakova poboljšanja u Sjevernoj Koreji, Kini, Vijetnamu i Laosu – zemljama u kojima jednopartijske autoritarne vlade "još odbijaju da daju svojim građanima slobodu da budu informisani".

Indeks slobode medija u svetu za 2013. godinu organizacije "Reporteri bez granica"
 
Tri najviše rangirane zemlje su Finska, Holandija i Norveška, koje su na tim mjestima bile i prošle godine. Sjedinjene Države su skočile za 15 poena i sada se nalaze na 32. mestu rang liste slobode medija.

Ukupno je rangirano 179 zemalja.

Reporteri bez granica su nevladina organizacija je sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu štampe i medija uopšte.

Organizacija Reporteri bez granica ističe da njihov indeks mjeri samo stepen slobode medija, ali ne i kvalitetu novinarstva u pojedinim zemljama.